1
Mayıs
2024
Çarşamba
AĞRI

Nuri Taner


(1952 -  )
 
Ağrı İli’nin Ozanlar Köyü'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini öğretmen olan babasının görevi nedeniyle çeşitli ilçe ve illerde sürdürdü. İlkokulu Ağrı’da, ortaokulu Denizli ilinin Tavas İlçesinde, Liseyi Ağrı’da bitirdi (1970) . Öğretmen okulunu bitirerek 1971 yılında Öğretmen olarak göreve başladı. Daha sonra Anadolu Üniv.Ön lisans bölümünü bitirdi.

İlk göreve Ağrı ilinin Ballıbostan Köyünde öğretmenlikle başladı..Ardından Yetiştirme yurdunda ve Halk Eğitimi merkezinde görev aldı. 1978 yılında İstanbul ilinin Silivri ilçesi halk Eğitimi Merkezine atandı. Burada beş yıl görev yaptıktan sonra Yalova Halk Eğiti Metkezine atandı.1986 yılında Halk Eğitimi Merkezindeki görevinden ayrılarak Yalova’nın çeşitli köylerinde görev yaptı. Son olarak Yalova Merkez Yusuf Ziya İlköğretim okulu öğretmenliğinden l997 yılında kendi isteğiyle emekli oldu.

1970 yılında Öğretmen Okulları arasında açılan bir öykü yarışmasında aldığı birincilikle yazı yaşamına başladı.

Görev yaptığı yörelerin Halk Kültürü örneklerini derledi. Yazılarını Bizden Size, Türk Folklor Araştırmaları ,Türk Folkloru, Halkbilimi, Folklor, Halay, Halk Kültürü, Folklor ve Etnoğrafya Araştırmaları 1984, Folklor ve Etnoğrafya Araştırmaları 1985, Varlık, Damar, İnsancıl, Bakış, Çağdaş Türk Dili, Cem, Erciyes, Cumhuriyet, Sabah, Günaydın ,Yalova Ekspres, Haberci, Hakimiyet, Yalova, Folklor ve Edebiyat, Öteki-Siz, Motif , Yalova 2000,Yeni Çizgi,Şiir Bülteni, Yalova Kaymakamı, Masal Araştırmaları, Folklor Araştırmaları gibi dergi , yıllık ve gazetelerde yayımladı.

Folklor,Halk Edebiyatı ve El Sanatları konularında ulusal ve uluslararası toplantı seminer ve sempozyumlara katıldı, bildiriler sundu. Bildirileri bu sempozyumlar sonucunda yayımlanan kitaplarda yer aldı.

Bazı ansiklopedilerin el sanatları ve halk kültürü ile ilgili maddelerini yazdı. Kimi masalları Japonca , Almanca ve Romence ‘ye çevrilerek yayımlandı. Şiirleri ve masalları Japonca’ya çevrildi.

Masalları ilkokul ve ortaokul ders kitaplarında yer aldı.1992 yılında folklorla ilgili çalışmaları nedeniyle Ankara'da Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından İhsan Hınçer adına verilen Türk Folkloruna Hizmet Ödülü ile ödüllendirildi.

Son yıllarda masal alanına yöneldi. Masal Araştırmaları / Folktale Studies ve Folklor Araştırmaları adlı süreli yayınlar ile Şiir Bülteni adlı şiir dergisi ile Yalova Kaymakamı adlı karikatür ve mizah dergisini halen sürdürmektedir.

1998 yılından 2003 yılına kadar Yalova’da “ Yalova Uluslararası Şiir Akşamları” nı organize etmiştir.

Eserleri:
Masal Araştırmaları Folktale Studies
Türk Masalları 10 Peri Kızı
Türk Masalları 9 Ayı ile Tilki
Türk Masalları 8 Dev Oğlu
Türk Masalları 7 Küselek
Türk Masalları 6 İncili Yorgan
Türk Masalları 5 Padişahın Kızı
Türk Masalları 4 Karga Çalmış Kavalı
Türk Masalları 3 Yer Altının Kartalı
Türk Masalları 2 Tembel Oğlan
Türk Masalları 1 Sedef Bacı

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar