26
Mayıs
2024
Pazar
ELEŞKİRT - AĞRI

Halı kursuna yoğun ilgi

Eleşkirt ilçesinde kadınlar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü halı kursunda Hereke halısı dokuyarak aile bütçesine katkıda bulunuyor.

SODES kapsamında İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde açılan halı dokumacılığı kursuna, ilçedeki kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Kursta meslek öğrenen kadınlara aylık 350 lira da maaş veriliyor. Yaklaşık 7 aydır süren kursun tamamlanmasının ardından dokunan halılar, açılacak sergiyle beğeniye sunulacak.

Eleşkirt Halk Eğitim Merkezi halı dokumacılığı kursu eğitmeni Serap Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 kursiyerinin bulunduğunu belirterek, Osmanlı Devleti döneminden olan Hereke halısının yaşatılması ve kadınlara iş imkanı sağlamak amacıyla böyle bir kurs açtıklarını söyledi.

İlçedeki kadınların iş bulma olanaklarının çok kısıtlı olduğunu anlatan Aslan, "Çoğu okula gidememiş ve zor şartlarda yaşıyor. Halı kursumuzu açarak onlara destek olmaya çalıştık. Bu sayede kadınlarımız, hem meslek öğreniyorlar hem aile bütçesine katkıda bulunuyorlar hem de atalarımızdan kalan Hereke halı modelini yeniden gün yüzüne çıkarıyorlar. Herek halı, yün iplikten yapılıyor ve desimetre karesinde 3 bin 600 ilmek bulunuyor. Kalitesi 60x60 olarak adlandırılıyor. Biz de Eleşkirt ilçesinde bayanlara yönelik atalarımızdan kalma bu Hereke halı dokumacılığı mesleğini öğreterek tarihimizi yaşatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Aslan, tarihi motifleri halıya aktarmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Osmanlı Devleti döneminden kalma bir model olan Hereke halı modelini dokuyarak hem ata yadigarımıza sahip çıkmak istedik hem de buradaki kadınlara iş imkanı sağladık" dedi.

-"Evde artık benim de sözüm geçiyor"

Kursa başlamadan önce ev işleriyle uğraştığını ifade den kursiyerlerden Zeynep Taş (50), halı kursu sayesinde özgüveninin arttığını ve ailesine maddi açıdan katkıda bulunduğu için çok mutlu olduğunu kaydetti.

Halı dokumanın çok zevkli olduğunu dile getiren Taş, şöyle devam etti:

"Bu kurs sayesinde hem meslek öğreniyoruz hem para kazanıyoruz. Aileme maddi açıdan katkı sağladığım için evde artık benim de sözüm geçiyor. Kursa geldiğimden beri çevre edinip yeni arkadaşlarım oldu. Kursa başlamadan önce evdeyken bir işe yaramadığımı düşünüyordum ama bu kurs sayesinde şimdi meslek öğreniyorum. Bu mesleği iyice öğrendikten sonra birkaç arkadaşımla birleşip halı dokumacılığı üzerine iş yeri açmayı düşünüyorum. Ayaklarımızın üzerinde durmak ve bayan olarak kimseye muhtaç olmadan yaşamak için bu tür kurslar çok faydalı."

AA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2013 Çarşamba 17:35:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?