23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Arıcılar dikkat!

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bedrettin Çakıcı, Ardahan'ın arıcılık potansiyelinin son derece yüksek olduğunu fakat arıcılığa gerekli özen gösterilmediğinden, bu potansiyelden tam kapasiteyle yararlanılmadığını söyledi.

Kış mevsimine girildiği bu günlerde arıcıların koloni kayıplarını asgariye indirmek için bir takım tedbirler alınmasının yararlı olacağını belirten Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bedrettin Çakıcı, kolonilerin sonbahar bakımının arıların kışı kayıpsız veya en az kayıpla atlatabilmeleri için çok önemli olduğunun ifade etti.

Çakıcı, "Kolonilere kış yiyeceği olarak bal, polen ve depolanmış petekler bırakılması gerekir. Küflenmiş peteklerdeki ballar, ekşimiş ballar, düşük kaliteli ballar ve salgı balları kış yiyeceği olarak kullanılmamalıdır. Yapılacak kontrollerde 8-10 peteği arıyla kaplı bir kovana kış yiyeceği olarak 12-15 kilo gram bal bırakılmalıdır. Özellikle ilkbaharda taze polen gelmeye başlayıncaya kadarki dönemde arıların yavru yetiştirmeyi başlatıp sürdürebilmeleri için bırakılan ballı peteklerin 3-4 tanesinde aynı zamanda yeterince polen de olmalıdır" dedi.
Yapılacak kontrollerde arı mevcudu zayıf, ana arısız, ana arısı yaşlanmış ve verimsiz olan koloniler sonbaharda birleştirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Çakıcı, "Örtü bezi olarak sentetik maddeler yerine pamuklu dokumalar tercih edilmeli, kovanlar yüzde 15 öne meyilli konulmalı ve uçuş delikleri güneydoğu istikametine gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Arıların işgal etmediği petekler kovandan çıkarılarak bölme tahtası konulmalı ve boşluklar saman yastığı ve gazete kağıdı ile daraltılarak çerçeveler sıkıştırılmalıdır. Kışlatma dışarıda yapılabileceği gibi içeride de yapılabilir. Dışarıda kışlatılan kovanların yağmur ve kar suyundan etkilenmemeleri için gerekli tedbirler alınmalı, aşırı soğuklardan arıların etkilenmemesi için yalıtım malzemeleriyle kovanlar yalıtılmalıdır. İçeride kışlatma yapılacaksa, kışlatma yerinde iyi havalandırılma sağlanmalı, kovanlar istiflenirken yerden en az 30 santim yükseğe kaldırılmalı, güçlü koloniler alta zayıflar üste gelecek şekilde yerleştirilmeli, kışlatma odasına ışık ve fare gibi zararlıların girmemesi sağlanmalı, kışlatma odasında ısının 0-7 santigrat derece olmasına ve gürültünün olmamasına azami gayret sarf edilmelidir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2005 Pazartesi 15:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?