18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

TEMA Vakfı'ndan toplantı

TEMA Vakfı'nca, Ardahan'ın Posof İlçesi'nde ana arı üretimiyle ilgili bir toplantı gerçekleştirildi.

Posof Belediye Düğün Salonu'nda, bugün yapılan toplantıya Ardahan Valisi Murat Yıldırım, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, TEMA Vakfı Genel Başkanı Ümit Gürses, Posof Kaymakamı Yıldıray Malgaç, Posof Belediye Başkanı Şükrü Bozyiğit ve Ardahan Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TEMA Vakfı Genel Başkanı Ümit Gürses, "Vakfımız, doğal varlıkları koruma vakfıdır. Burada biz doğal olan Kafkas Arısı'nın korunması için bir proje başlattık. Doğal varlıkları korurken, yasaklarla bir yere varılmayacağını düşünerek burada bir proje uygulamaya geldik" dedi.

Konuşmasında, bölgeden geçen uluslararası bir proje için yapılan çalışmalardan memnun kalmadıkları ifade eden Posof Belediye Başkanı Şükrü Bozyiğit ise, "Bizim 7 ay kışı olan Ardahan'da iki farklı özelliğimizle ilgili projelerin desteklenmesi gerekiyor. Birincisi arıcılık, ikincisi de hayvancılık. Birileri bize rehberlik etmeye çalışıyorsa biz onu başımızın tacı yaparız" diye konuştu.

Daha sonra konuşan Posof Kaymakamı Yıldıray Malgaç da, "Bu projeyle arıcılarımızın daha fazla kazanç elde etmesi sağlanacaktır. Burada bu işin başarıya ulaşacağını düşünüyoruz. TEMA Vakfı, gönüllü katılımlarla erozyonun önlenmesi ağaçlandırılması gibi çalışmalara imza atmıştır" ifadelerini kullandı.

Ardahanlı vatandaşların çeşitli nedenlerden dolayı bu bölgeden metropollere göç etmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Ardahan Valisi Murat Yıldırım, "Metropollere göç bugün de devam ediyor. Bu göç Ardahan'da farklı yaşanmış. İstatistiklere bakıldığında metropollerdeki Ardahanlı sayısının iki katına, üç katına çıktığı görülüyor. Burada göçün önlenmesi, istihdama katkı sunulması için devletin verdiği kaynakları israf etmeden, çarçur etmeden kullanmak zorundayız. Genel bütçeden pay aktarılırken Ardahan, nüfusunun azlığı nedeniyle yeterince pay alamıyor. İlimiz, eğitim başta olmak üzere sağlık ve alt yapı anlamında yeni bir yatırıma sahne olacaktır. Köy-Des Projesi kapsamında hala 237 köyümüzün çoğunluğunda içme suyu ve yolu yok. İçme suyu olmayan köylerimize su getirme gayreti içerisindeyiz. Bu sorunları çözmeden ne yaparsanız yapın başarıya ulaşmaz. 2007 yılında artık içme suyu ve yolumuz yok diyen kişi kalmayacak. İçme suyu ve köy yollarının yapım harcamaları için bakanlığımız, Ardahan'a 18 trilyon kaynak aktardı. İçme suyu ve yolu olmayan köylerimizin envanterleri yenilendi ve bu sorunu halledeceğiz" diye konuştu.

Son olarak konuşan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ise şunları söyledi:

"İnsanlarımızın bilinçsiz arıcılık yapması kaliteyi düşürüyor. Bilinçli arıcılık yapılması sonucu Ardahan balının artması ve kaliteyi yakalaması anlamında büyük rol oynayacaktır. Arıcılıkta Ardahan'ı bir üst yapacağını düşünüyoruz. TEMA Vakfı, kovan dağıtacak ve ana arı üreten arıcıdan da parasıyla satın alacaktır."

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2006 Perşembe 21:59:44
Güncelleme :3 Haziran 2006 Cumartesi 15:39:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
özcan ölmez IP: 85.102.227.xxx Tarih : 2.04.2006 12:41:31
bu proje ıçın başta tema vakfı ve macahel arıcılık a.ş. ye saygılarımı sunarım keşkede butun ardahan genelını kapsayacak bı proje olsaydı