22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Armut çekirdeğindeki geçim

Türkiye'de ender yetişen ve fidan yetiştiricileri için en elverişli ve hızlı büyüme özelliğine sahip olduğu bildirilen yaban armudu çekirdeği, Ardahan'ın Posof İlçesi'nde üreticilere para kazandırıyor.

Türkiye'de sadece Posof'ta yetişen yaban armudunun çekirdeğinin diğer türlere göre çok hızlı büyüdüğünü ifade eden Bursalı fidan üreticisi İbrahim Kıvanç, "Türkiye'de nadir olarak yetişen Posoflularca panda olarak bilenen yaban armudunu para ile alarak kurduğumuz işleme atölyesinde çekirdeğini çıkartıyoruz. Traktörle ezdiğimiz armudu, dere kenarına kurduğumuz yıkama ve elekleme işleminden geçirerek kurutuyoruz. Bursa'dan gelerek Posof İlçesi'nde 2 yıldır yaban armudunu alıyor, burada çekirdeğini ayıklayarak posasını bırakıyoruz. Kendiliğinden yetişen ve cinslerine oranla çok küçük olan yaban armudunu, vatandaşlar ilk başlarda toplayıp satmak için fazla ilgi göstermedi. Bu ikinci yılımız ama şimdi satıcılar çoğaldı. Bir aylık süre içerisinde 120 ton armut çekirdeğini Bursa'ya gönderdik. Posof yaban armudu için şimdiye kadar Posof'a 60 milyar liralık bir katkı sunduk. Yaban armudunun çekirdeğinin her biri bir fidan olarak ülkenin her yerine hatta dünyanın değişik ülkelerine ihraç edilecek" dedi.

Kimsenin yüzüne bakmadığı Posof yaban armudunun fidan üreticileri için bulunmaz bir çeşit olduğunu söyleyen Tahsin Okumuş ise, "Bu tür yaban armudu ülkenin başka yerinde yok. Buna benzer türlerin aşılama ve fidan oluşma süresi 3 yılı bulurken, bu türün bir yıl içerisinde aşılama ve meyve fidanı oluşumu ve her tür armut aşılamasını kabul eden bir tür olması bizi buralara çekti. Yaban armudu ilerki yıllarda Posof için bir kazanç kapısı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2005 Cuma 14:08:02
Güncelleme :1 Kasım 2005 Salı 16:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Orhan CENGIZ IP: 172.187.209.xxx Tarih : 9.10.2005 00:48:26
Yayinlariniz umarim bolgemiz yetkililerinin dikkatini ceker ve yillardir sefalet ceken serhat yoremizin halkina bu konuda pazalama imkanlari saglar.