23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Sertifikası olmayana arıcılık yasağı

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği (ARDAYBİR) Başkanı Bedrettin Çakıcı, 'Organik Üretim Ürünlerinin İşlenmesi ve Alım - Satım İçin Kontrol Sertifikası' olmayan arıcıların bal üretemeyeceğini ve ürettikleri balı da satamayacaklarını söyledi.

Posof Kaymakamlığı ile ARDAYBİR, Posoflu arıcılara yönelik Posof Öğretmen evinde bir toplantı düzenledi. ARDAYBİR Başkanı Bedrettin Çakıcı, "Avrupa Uyum Yasaları artık gelişi güzel arıcılık yapmaya müsaade etmiyor. Yasalar buna müsaade etse bile artık Pazar elde etmek, öyle dededen kalma yöntemlerle arıcılık yapmamıza elvermiyor. Eğer arıcı olarak arıcılıktan para kazanmak istiyorsak mutlaka birliğimize üye olarak birlik ve beraberlik içerisinde el ele gönül gönüle bu pazarda kaliteli balımızla piyasada kendimizi kanıtlamamız lazım. Artık organik üretim sertifikası olmayan arıcı arıcılık yapamayacak. Organik üretim ürünleri işlenmesi ve alım - satım için kontrol sertifikası olmayan arıcının bu sektörde kalması mümkün değildir. Bu sertifika demek, üretimden tüketime kadar kontrol edilmesi demektir" dedi.

Toplantıda konuşan Posof Kaymakamı Yıldıray Malgaç ise, Posof'un organik bal üretimine en elverişli bölge olduğunu, Kafkas Arısı'nın korunması içinde bakanlık tarafından gen merkezi ilan edilerek yabancı arıların sokulmasına izin verilmediğini söyledi.

Kaymakam Malgaç, "Bu şansı iyi kullanmak gerekiyor. Posof bu saatten sonra göç veren değil, göç alan ilçe konumuna arıcılığın sayesinde geleceğini düşünüyoruz. Posoflu artık arıcılıkla para kazanma işini ciddi ciddi düşünür ve yaparsa kazanmaması elden bile değildir. Arıcılık yapan ve yapmak isteyenlerin piyasada kalabilmeleri için mutlaka ve mutlaka organik bal üretim sertifikalarının olması kaçınılmazdır. Arıcılar olarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeniz gerekiyor. Bu sertifikayı şahıs olarak almanız mümkün değildir. Bu sertifikayı birlik olarak alırsanız maliyetini düşürürsünüz, aksi takdirde bu sertifika için ayrı ayrı müracaat etmeniz isteniyor ve maliyeti ise yaklaşık 7 milyar civarında. Oysa birlik adına aldığınızda birlik içinde aynı para . O zaman bir kişi ödemeyecek ve size 20 milyon lira gibi cüzi bir paraya mal etmiş olacaksınız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 12:10:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?