1
Mayıs
2024
Çarşamba
HANAK - ARDAHAN

Ümit Kaftancıoğlu


(1935-1980)

Yazar. Asıl ismi Garip Tatar’dır. Ardahan’ın Hanak İlçesi Koyunpınarı (Saskara) Köyü’nde 1935 yılında dünyaya geldi. Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdikten (1957) sonra, üç yıl Mardin’in Derik İlçesi’nde ilkokul öğretmenliği yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nde yükseköğrenimini tamamladı (1964). Ortaokul öğretmenliği yaptı. Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirip bir süre Rize’nın Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı.

TRT'nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu'nda "Av Bizim Avlak Bizim", "Dilden Dile" ve “Yurdun Dört Bucağından” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı. “Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır.” der. Bu gözlemlerini doğrularcasına, Anadolu'yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. Günümüzde bile sevilerek dinlenen “Evreşe Yolları Dar” ve “Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar” türküleri Kaftancıoğlu'nun derlemeleri arasındadır.

Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, "Dönemeç"le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970), "Hakullah"la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı.

11 Nisan 1980 günü silahlı bir saldırı sonucu öldü.

Başlıca yapıtları:
Dönemeç Öykü (1972),
Yelatan, Roman (1972),
Tek Atlı tekin Olmaz (1973),
Köroğlu Kolları (1974),
Tüfekliler (1974),
Çarpana (1975),
Altın Ekin (1980).
İstanbul Allak Bullak, Öykü (1983)

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar