1
Mayıs
2024
Çarşamba
POSOF - ARDAHAN
Belediye Sayfaları

Yunus Zeyrek


(1956 -   )

Yazar. Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Yolağzı köyünde doğdu. İlkokula Günlüce köyünde başladı. 1965 yarı yılında, Ardahan Yatılı Bölge Okuluna nakloldu. Sonra Diyarbakır-Silvan Yatılı Bölge Ortaokulunda okudu. Lise ve yükseköğrenimini Erzurum'da tamamladı.

1979 yılında Kayseri /Pınarbaşı Lisesinde göreve başladı. Çanakkale/Gökçeada Öğrenmen Lisesi, Çan İmam Hatip Lisesi ve Tavşanlı Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğündeki görevlerinden sonra 1988’de Almanya’ya gönderildi. Altı yıl Münih’te öğretmen olarak görev yaptıktan sonra, 1994 yılı yazında yurda döndü. Bir süre Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunda çalıştı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halk Edebiyatı Dalında Yüksek Lisans/master programını tamamladı ve 1997 yılında Ankara Gazi Üniversitesine intisap etti. Dört yıl bu üniversitenin Türkçe Öğrenim ve Araştırma Merkezinde öğretim elemanı ve başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Zeyrek’in ilk yazısı, ortaokul birinciliği alan ve 5-6 Nisan 1971 tarihli Silvan gazetesinde çıkan Türkiyem adlı şiiridir. Bizim Anadolu, Millet, Hergün, Zaman (İstanbul) gazeteleriyle, Türk Edebiyatı, Toprak, Tarih ve Toplum (İstanbul); Yağmur (Erzurum); Divan, Doğuş, Türk Kültürü, Milli Kültür, Posof’un Sesi, Diyanet, Yeni Türkiye, Bilig, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, Türk Yurdu (Ankara); Cemre (Afşın); Dünya, Türk Ekspres, Arı (Münih) dergilerinde yazı ve şiirleri yayımlandı.

Kafkasya konusunda araştırmaları bulunan Zeyrek, Acaristan ve Ahıska üzerinde yoğunlaşan araştırmalarıyla bilinmektedir.

Eserlerinden Bazıları: 

Kafkas Yollarında, (A. Refik’ten), 1981, 1984, Kültür Bakanlığı; 2001 Milli Eğitim Bakanlığı / Ankara
Posoflu Aşık Zülali, 1988, 1990, Milli Eğitim Bakanlığı / İstanbul
Dünden Bugüne Ahıska Türklüğü, 1995, Türk Federasyon / Frankfurt
Bu Yolda, (Şiir), 1998, Milli Eğitim Bakanlığı / İstanbul
IV. Sultan Murad’ın Revan ve Tebriz Seferi Rüznamesi, 1999, Kültür Bakanlığı / Ankara
Gürcistan Acaristan ve Türkiye, 1999, Türk Ocağı / Trabzon
Hanaklı Mazlumi, 1999 / Ankara
Yabancılar İçin Türkçe Dil Bilgisi-1, 2000, Gazi Üniversitesi / Ankara

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar