18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL
Belediye Sayfaları

Baraj Projesi'nde orta yol bulundu

Keşif artışları ile birlikte 1.2 milyar dolara kadar çıkan ve yatırım programının hazırlanması sürecinde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Devlet Su İşleri’ni (DSİ) karşı karşıya getiren Kığı Barajı ve Hidroelektrik Santralı projesinde orta yol bulundu.

DSİ’nin, üzerindeki yol ve diğer bazı yapım işleri gibi ekstra işleri ayıklaması ile maliyeti yaklaşık 501 milyon dolar seviyesine düşen projeye bu yıl ki yatırım programında 25 milyon YTL (25 trilyon lira) ödenek ayrıldı.

Proje tutarı 808.2 trilyon lira olan Kığı Barajı için geçen yıl sonuna kadar 258.2 trilyon lira harcanırken, projenin keşif artışları ile birlikte 1.2 milyar dolara kadar çıkması yatırım programının hazırlanması sırasında DPT ve DSİ arasında yazışmalara neden olmuştu.

DPT’nin, bu artışlarla birlikte projenin rantble olmaktan çıktığı ve projenin maliyetinin makul seviyeye çekilmemesi durumunda iz ödeneğe çekileceği yönündeki yazıları etkili oldu ve DSİ uzmanları projeyi mercek altına aldı.

Yapılan çalışma sonucunda proje içindeki bazı kısımlar ayıklanarak maliyette 500 milyon dolar seviyesine çekildi. Bunun ardından DPT’de proje için yatırım programına ödenek koydu.

BÖYLE GİDERSE 22 YILDA BİTECEK

Ancak yine de konulan ödenek 1997 yılında başlayan ve 2009 yılında tamamlanması öngörülen projenin istenilen sürede tamamlanmasına yetecek gibi görünmüyor.

Nitekim, konan 25 trilyon liralık ödenek ve şimdiye kadar yapılan harcama göz önüne alındığında, bu yılki ile aynı seviyede ödenek ile Kığı Barajı’nın bitiş süresi 22 yılı bulacak.

.
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2005 Pazar 16:53:42
Güncelleme :26 Ekim 2005 Çarşamba 15:07:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?