8
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Bitlis, bebek dostu olacak

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 1991 UNİCEF ve Dünya Sağlık Örgütü öneriyle Bitlis merkez ve bazı ilçelerinde “Anne sütünün teşviki ve bebek dostu hastaneler” adlı bir programın yürütüldüğü bildirildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ahlat Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Mahya Sultan Tosun dünya genelinde yaşanan bebek ölümlerinin büyük sebebinin anne sütünün verilmemesinden oluştuğunu kaydetti.

Anne sütünün bebeklerin sağlığı ve gelişmesi için vazgeçilmez besin kaynağı olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Mahya Sultan Tosun; “Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek anne sütü verilmediği için ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve diğer enfeksiyonlar sonucu ölüyor. Bu ölümlerin önlenmesi amacıyla bütün ülkelerde anne sütüyle beslenmeyi desteklemek ve sürdürmek için bazı çalışmalar yapılıyor. Ülkemizde de hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak Sağlık Bakanlığı’nca 1991 yılından itibaren UNİCEF ve DSÖ önerileriyle “Anne sütünün teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler” programı yürütülüyor ve başarılı olan hastaneler “Bebek Dostu Hastane” unvanı ile ödüllendiriliyor. Bizim de amacımız Bitlis İl Merkezinde ve ilçedeki tüm sağlık çalışanları olarak, annelerinin bebeklerini doğar doğmaz emzirmeye başlaması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6 aydan sonrada uygun besinlerle beraber 2 yaşına kadar sürdürülmesine yönelik çalışmalarımız olacak” dedi.

Bu kapsamda anne sütünün benimsenmesi ve bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesini sağlayıp bebek ölümlerinin azaltılması için ilk etapta hastanelerde ve sağlık ocaklarında görevli hemşire ve ebeleri eğitime tabi tutacaklarını belirten Tosun, halka ve annelere yönelik konferanslar vereceklerini ve bu uyguma sonucunda başarı gösterdikleri takdirde Sağlık Bakanlığı’nca “Bebek Dostu İl” ve “Bebek Dostu Hastane” unvanı alacaklarını sözlerine ekledi.
Özkan Olcay - Kenthaber / Ahlat
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2006 Perşembe 13:49:11
Güncelleme :5 Mayıs 2006 Cuma 13:01:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet tahiri IP: 85.108.220.xxx Tarih : 7.05.2006 15:49:17
anne sütünün önemini yöremizdeki annelere anlatabilirseniz ne mutlu sizlere...marketlerde asılı olan bebelak isimli mamalarıda reklam yönünden önüne geçmelisiniz ücretsiz denemelere kesinlikle izin vermemelisiniz adilcevazdaki hastene ilede işbirliği yapabilirseniz görevinizin hakkını vermiş olursunuz başaeılar....