8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Boynuzdan tespih yaptı

Bitlis'in Ahlat İlçesi'ndeki baston ustası Refa Gökbulak, bu kez de manda, koç ve sığır boynuzlarını kullanarak tespih yapmayı başardı. Gökbulak eserlerini Ankara'da yapılacak Kültürel Hediyelik Eşyalar Yarışması'nda sergileyecek.

Ahlat'ın ünlü baston ustası Refa Gökbulak (37), Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) tarafından bu yıl 27 Nisan 2006 tarihinde 4.'sü düzenlenecek olan 'Kültürel Hediyelik Eşya Tasarımı' yarışmasına hazırlanıyor. Manda, koç ve sığır boynuzundan yaptığı tespihlerle yarışmaya katılacağını bildiren Gökbulak, kemiğin genelde baston başlıklarında kullanıldığını ancak, yaptığı son denemelerde boynuzdan tespih yapmayı da başardığını söyledi.

Boynuzdan tespih yapmanın çok zor olduğunu anlatan Gökbulak, "Manda, koç ve sığır boynuzlarını kasaplardan ve mezbahalardan topluyorum. En az 2 yıl kurutulan boynuzları daha sonra, torna makinesinde istediğim ebatlara getiriyorum. Birçok aşamadan geçirdiğim tespihleri, yaklaşık 3 günlük bir çalışma neticesinde ortaya çıkıyorum" dedi.

Geçmişten günümüze kemik ve kemik işlemelerinin çeşitli el sanatlarında olduğu gibi günlük yaşantıda da kullanıldığını dile getiren Gökbulak, "Atalarımızın kılıç ve silah kabzaları, ninelerimizin tarakları kemikten yapılıyordu. Kemik vücuttaki enerjinin dışarı atılmasını sağlıyor. Bu yüzden yaptığım tespihler strese birebir gelecektir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 15:18:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?