8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Mezar taşlarına inceleme

Ahlat İlçe Kaymakamı Ahmet Avşar, ilçede bulunan ve 'dünyanın en büyük Müslüman mezarlığı' olarak adlandırılan tarihi Selçuklu Mezarlığı'ndaki mezar taşlarının bozulma sebebinin tespiti için bilimsel çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Gazetecilere açıklamalarda bulanan Kaymakam Ahmet Avşar, 12. ve 13. yüzyıllara ait tarihi Selçuklu Mezarlığı'ndaki mezar taşlarının günümüze gelene kadar, doğa şartlarına yenik düştüğünü söyledi. Mezar taşlarının korunmasıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini bildiren Avşar, "Yıllar içinde doğa şartlarına yenik düşen mezar taşlarının, doğa şartlarına karşı korunmasıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan bir bilim heyeti var. Üniversite hocalarından oluşan bu bilim heyeti, bakanlık bünyesinde bilimsel çalışmalarına devam ediyor. Bilim heyeti mezar taşlarının hangi yöntemle koruma altına alınacağını tespit etmeye çalışıyor. Çünkü zaman içerisinde aşınmalar, yıpranmalar oluşmuş. Bazı taşlar bilimsel olarak liken denilen bitki örtüleri ile kaplanmış, bunlar hangi usullerle temizlenecek, tamir, bakım ve onarımlar hangi usullerle yapılacak, bilim adamları bunlar üzerinde çalışıyor" dedi.

Mezarlığın, Türkiye'nin sahip olduğu en değerli hazinelerden birisi olduğunu belirten Avşar, bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın plansız bir çalışmayla birden onarıma girmek istemediğini belirtti. 12. ve 13. yüzyıllara ait eserlerin bulunduğu tarihi Selçuklu Mezarlığı, 200 dönümlük bir alanı kaplıyor. Yalnızca Anadolu'nun değil, tüm İslam dünyasının en büyük mezarlığı olan Selçuklu Mezarlığı'ndaki mezar taşları, ait oldukları dönemdeki inançlar ve tarih açısından önemli ipuçları veriyor.

.
Yayın Tarihi : 28 Mart 2006 Salı 16:57:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?