23
Mayıs
2024
Perşembe
EĞİTİM

Teknolojinin fendi fotoğrafçıları yendi

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde fotoğraf stüdyosu sahibi olan Özdal Çınar, dijital fotoğraf makinelerinin tamamen yaygınlaşmasının ardından, işlerinin bitme noktasına geldiğini belirtti.

İlçede 20 yıldır fotoğrafçılık yaptığını ifade eden Çınar, "Çocukluğumdan beri fotoğrafçılıkla uğraşıyorum. Dijital fotoğraf makineleri ilçemizde yaklaşık bir yıldan beri yaygınlaşmaya başladı. Dijital makinelerin artması ile birlikte işlerimizde yüzde 60'a varan kayıplar başladı.

Eskiden analog makineler için makara filmler satardık. İlk olarak dijital makineyle birlikte bu satışlarımız bitti. Önceleri günde ortalama 8 tane sattığımız makara filmleri, şimdileri ise ayda sadece bir veya iki tane satabiliyoruz.

Eskiden amatör fotoğrafçılar çektikleri fotoğrafları baskı için bizlere getirirlerdi. Baskı için gelenler iyi kötü ayrımı yapmaksızın her kareden en az bir veya iki adet baskı için sipariş verirlerdi. Şimdileri dijital makinelerde çekilen fotoğraflarından en beğendiklerini seçip sadece onların baskılarını yaptırıyorlar.

Amatör bir kullanıcı çektiği elli kare fotoğrafın sadece bir kaçını baskı için bizlere getiriyor. Çoğu kullanıcı ise çektiği fotoğrafları bilgisayarlarında muhafaza ediyor. Baskı dahi yaptırmıyor" dedi.

Gelişen teknoloji ile birlikte bir çok kullanıcının kendi fotoğrafının baskısını dahi yapabilecek duruma geldiğini vurgulayan Çınar, "Bir çok kullanıcı gerek renkli yazıcılar ve gerekse küçük baskı makineleri alarak, fotoğraflarının baskısını artık kendileri yapabiliyorlar.

Bizim gibi stüdyolara ihtiyaç kalmadı. Alternatif iş imkanım olsa bir gün dahi bu işi yapmam. Şimdi fotoğrafçılıktan çok, düğünlerde kameramanlık yapıyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2005 Cuma 13:54:35
Güncelleme :11 Ekim 2005 Salı 15:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?