16
Haziran
2024
Pazar
GÜNCEL

100 yıllık gelenek öğrencileri sevindiriyor

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde düğün davetiyelerini vatandaşlara dağıtan çocuklar, bir yandan ilçenin 100 yıllık geleneğini yaşatırken, diğer taraftan aldıkları bahşişlerle aile bütçelerine katkı sağlayıp okul masraflarını karşılıyor.

Ahlat İlçesi Selçuklu Mahallesi'nde oturan Selami Sevmez (17) isimli çocuk, 4 yıldır düğün davetiyesi dağıtarak karşılığında aldığı bahşişlerle aile ekonomisine önemli katkı sağladığını belirtti. Sevmez, düğün davetiyelerini dağıttığı için ilçedeki herkesi çok iyi tanıyor. Kimin hangi kahvehanede veya hangi mekanda bulunduğunu çok iyi bildiğini, bunun için çok hızlı şekilde düğün davetiyelerini dağıtarak karşılığında bahşiş aldığını söyleyen Sevmez, düğün sahiplerinin kendisine üzerinde isimler yazılı bulunan 500 ile 2 bin arasında davetiye zarfı verdiğini anlatarak, "Ben ise aldığım davetiyeleri zarfların üstündeki isimlere göre şahıslara dağıtıyorum. Davetiye dağıttığım kişiler bana 10 YKr ile 2 YTL arasında bahşiş veriyor. Aldığım bahşişler gündeliğimi 10 ile 20 YTL'ye getiriyor. Aldığım her davetiyeyi sahibine ulaştırıyorum. İlçede bu işi en az 10 kişi yapıyor. Davetiye verilmediğinden dolayı düğüne gitmeyenler olursa, bir daha kimse davetiyesini bana dağıttırmaz. Onun için çok hassas davranıp güvenilir olmak zorundayım. Biz 4 kardeşiz. Asgari ücretle çalışan babamın aldığı maaş, bizim okul masraflarımızı dahi karşılamıyor. Davetiyeleri hafta sonlarında ve okul çıkışlarında dağıtıyorum. Davetiye dağıtmadığım günlerde ise ayakkabı boyuyorum. Biriktirdiğim bahşişlerle hem aileme hem de kendime ekonomik kazanç sağlıyorum. Okul masraflarımı çıkarıp aileme de yük olmuyorum" şeklinde konuştu.

Mustafa Çağlar (85) isimli Ahlatlı vatandaş ise, düğünlerde davetiye dağıtma kültürünün çok eskiye dayandığını belirterek, "Önceleri erkek ve kız tarafının görevlendirdiği kişiler, ev ev gezerek düğün davetiyeleri dağıtırdı. Davet edilen hane halkı ise davetçiye un, bulgur, para gibi şeyler verirdi. Bu gelenek daha sonra davetiye mektupları şeklinde devam etti. Ahlatlılar, bu geleneği en az 100 yıldır ilçede devam ettiriyor. Biz atamızdan babamızdan böyle gördük ve böyle sürdüreceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 16:56:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?