24
Mayıs
2024
Cuma
EĞİTİM

Kapaklılı kızların okul özlemi

Bitlis'in Mutki İlçesi'ne bağlı Kapaklı köyünde yaşayan genç kızlar, okul olmadığından dolayı günlerini çeyiz yaparak geçirdiklerini belirterek, "Kocaya değil, okula gitmek istiyoruz" dediler.

25 haneli köyde 5. sınıfa kadar okuyabildiklerini söyleyen genç kızlar, okul olmaması nedeniyle orta ve liseyi okuyamadıklarını belirtti. Kalem tutması gereken yaşta çeyiz yapmak zorunda olduklarını ifade eden genç kızlar, okuyup öğretmen olmak istediklerini söyledi.

Şu anda köyde bulunan tek sınıflı okulun bile onarımda olduğunu kaydeden genç kızlar, "Bıktık bu hayattan. Biz artık okumak istiyoruz. Kocaya değil, okula gitmek istiyoruz. Günümüz çeyiz yapmakla geçiyor" diye konuştular.

Okuyup öğretmen olmak istediklerini söyleyen Burcu Arslan (17), Bedia Dengiz (20) ve Remziye Arslan (22) isimli genç kızlar, "Bizim ablalarımız da bizim gibi sadece 5. sınıfı bitirebildi. Onlar da okumayı çok istedi, ancak okul olmamasından dolayı okuyamadı. Bizim köyde sadece tek derslik bir okul vardı.

Şu anda ise onarım yapılmaması yüzünden kapalı. Öğretmen bile atanmadı. Tek derslikli okulumuzda biz 5. sınıfa kadar okuyabildik. Orta eğitim yok. Böyle olunca da okuyamadık. Belde ve ilçe merkezindeki liselere de ailelerimiz izin vermiyor. Bizde çaresizce çeyizimizi diziyoruz" diye konuştular.

Çocuklarını okutmayı çok isteğini ancak buna imkan olmadığını söyleyen 9 çocuk annesi Raziye Arslan, bu duruma çok üzüntülü olduğunu belirtti. Anne olarak çocuklarının üniversite okumasını hep hayal ettiğini kaydeden Arslan, "Ne yazık ki çocuklarım ilk okulu bitirebildi. Orta öğretim olmadığından okutamadım. Burada okul olsaydı ne olursa olsun okuturdum.

Çocuklarımın üniversite diplomasıyla görmek en büyük hayalim. Ancak bunun gerçekleşmesi imkansız gibi görünüyor. Bu nedenle ilkokulu bitiren kızlar hemen çeyizini dizer ve erkenden kocaya verilir. Okul olsaydı kızlarımız kocaya değil okula giderlerdi. Ama şimdi ise lise ve üniversite de olması gereken kızlarımızın hepsi evli" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 14:06:50
Güncelleme :1 Kasım 2005 Salı 11:51:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hüseyin DENGİZ IP: 88.248.173.xxx Tarih : 2.01.2009 17:40:48

biz kardeşlerimizi evledirmek için degil biz onları okutmak iztiyoruz kimse cahil kalmazın herkezin coçukları gibi onların da hakları okumak biz isterizki bizim de kız coçuklarımız okosun kücük yaşta evlenmesin bunlar için burdan yetkilere seslenmek istiyorum doyun sesimizi nerdesiniz