23
Mayıs
2024
Perşembe
TATVAN - BİTLİS
Belediye Sayfaları

Bıldırcın yumurtası yeni ekmek kapısı oldu

Tatvan Kaymakamlığı, köylerde bıldırcın yumurtası üretimine geçiyor. Besin değeri oldukça yüksek olan yumurtalara bölgede büyük bir pazar bulabileceklerini söyleyen Kaymakam M. Ali Özkan, bu çalışmanın ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Özkan, ilk olarak Yoncabaşı Köyü’nden müracaatta bulunan 2 vatandaşa bıldırcın yumurtası üretimi için teşvik verileceğini belirterek, "Kaymakamlık olarak Sosyal Riski Azaltma Projesi’ne (SRAP) verilen bıldırcın yumurtası üretimi projemiz, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Teşvik Fonu tarafından kabul edildi. Zaten ilçemiz, tarım ve hayvancılık yapmaya son derece müsaittir. Bu nedenle, tarım ve hayvancılık alanlarındaki ciddi projeleri desteklemek amacındayız. Kalori ve besin değeri yüksek olan bıldırcın yumurtası yetiştiriciliği için geliştirilen projeye gereken desteği vermeyi planlamaktayız. Yumurtalar için pazar sorunu bulunmamakla birlikte, yapıları itibariyle kısa sürede yetişmeleri de projenin desteklenmesini cazip kılmaktadır" dedi.

Yumurtaların maliyetinin az, gelirinin ise yüksek olduğunu belirten Özkan şunları söyledi: "6 metrekarelik bir alanda 750 adet bıldırcın yetiştirmenin maliyeti, 5 milyar 250 milyon liradır. 750 adet bıldırcının 15 kilogram miktarındaki 1 aylık yem maliyeti ise 450 milyon liradır. Gelişmekte olan ülkelerdeki hayvansal protein açığını karşılamak için en pratik ve uygulanabilir seçenek olarak tavsiye edilmektedir. Cüsselerinin küçük olması itibariyle, birkaç yüz adet bıldırcın küçük bir alanda yetiştirilebilmektedir. Bıldırcın yumurtaları, sağlık ve lezzet yönünden aranan bir cinstir. Ayrıca, son yıllarda ticari amaçlı yetiştiricilikte seçkin bir konuma gelmiştir. Bölgemizde bu yumurtalara pazar bulmak oldukça rahat olacaktır."

Konuşmasında, yumurtaların faydasına da yer veren Özkan, "Eti koyu renkli, yumuşak ve lezzetli olup, kolesterol ve yağ oranı düşüktür. İçeriğinde niasin B1, B2, B6 vitamini, mineral ve yağ asitleri, pantotenik asit kaynağı olduğu belirlenmiştir. Yumurtasının ise astım, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği, çocuk gelişimi için tavsiye edildiği, büyüklere dinçlik kazandırdığı bilinmektedir. Fosfor ve demir yönünden tavuk yumurtasından 5-8 kat daha zengindir. Bu bilgiler bilimsel olarak kanıtlandığı gibi, kullanıcıları tarafından da teyit edilmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2005 Pazartesi 12:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?