22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZİNCAN

15 yıldır pedal çeviriyorlar

Tarihi İpek Yolu'na ilgi duyan ve 1993 yılında Çin'in Sining şehrinden başlattıkları İpek Yolu gezisini tam 15 yıldan bu yana sürdüren yaşlı Japon bisikletçiler, gezinin Türkiye etabını tamamlamak için pedal çevirmeye başladı.

Yaşları 61 ile 74 arasında değişen ve kendilerine, 'Dünya İle Konuşanlar Topluluğu' adını veren, her biri farklı bir mesleğe mensup 7'si kadın 25 bisikletçi, 3 bölüm halinde gerçekleştirdikleri Türkiye etabının ilkini 2002 yılında İstanbul-Kayseri arasında, ikincisini 2007 yılında İran'ın Tebriz şehri ile Türkiye'de Erzurum arasında tamamladı. Gezinin Türkiye'deki son etabına Erzurum'dan başlayıp Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde tamamlayacak olan Japon bisikletçiler, Erzincan'da bir gün konakladıktan sonra yollarına devam ettiler. 2012 yılında İtalya'nın Roma kentinde tamamlamayı planladıkları gezi boyunca İpek Yolu'nun geçtiği Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye'de pedal çeviren Japon bisikletçiler günde 7 saat boyunca yaklaşık 100 kilometre pedal çeviriyor. Güzergah boyunca 15'er dakikalık molalar veren ve mola sırasında da çevreden bol bol fotoğraf çekip, defterlerine notlar alan Japon bisikletçiler, Türkiye'de gördükleri ilgiden memnuniyet duyduklarını söylediler.

1993 yılında başladıkları İpek Yolu gezisini, 2012 veya 2013 yılında tamamlamayı planladıklarını ifade eden Ekip Başkanı Daijiro Göda, her yıl yaklaşık 800 kilometre yol kat ettiklerini söyledi. 1993 yılında başlayan gezinin her etabına aralıksız olarak katılan grup lideri Miura Tadayuki de, 2002 yılında Kayseri'den İstanbul'a gittiklerini belirterek, geçen yıl Tebriz-Erzurum etabını koştuklarını bu yıl da arada kalan Erzurum-Ürgüp etabını koşacaklarını dile getirdi.

İpek Yolu'nun Japon milleti açısından çok ayrı yeri olduğunu kaydeden Okuzawa Kinako da, "İpek Yolu'nun önemi gerçekten bizim için çok çok fazla. Dolayısıyla biz küçük bir grup kurup 20 yıllık bir süre içerisinde bu yolda, bütün toprağa ayağımızı basarak, karış karış her tarafında, her noktasında bisiklet kullanarak gitmek istedik. Türkiye'yi çok seviyoruz. Türk milletinin, Japon milletiyle çok iyi ilişkiler içerisinde olduğu biliyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz" dedi.

Japon bisikletçilerin Erzurum-Ürgüp arasındaki sürüş etabını organize eden Magister Turizm de, bir doktor, kamyon, otobüs ve midibüsle Japon bisikletçilere eşlik ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 17:39:27
Güncelleme :12 Ağustos 2008 Salı 11:46:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?