30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

2 beldede kuduz karantinası

Erzincan'da 2 belde ve bir köy, kuduz hastalığı çıkması üzerine karantina altına alındı. Merkeze bağlı Çukurkuyu beldesi ve Koçyatağı köyü ile Tercan ilçesine bağlı Çadırkaya beldesinde Tarım İl Müdürlüğü tarafından karantina uygulaması başlatılarak gerekli tedbirler alındı.


Erzincan İl Tarım Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada; ilk kuduz vakasının Merkez'e bağlı Koçyatağı köyünde ortaya çıktığı belirtildi. Koçyatağı köyünde bundan bir süre önce bir köpek tarafından ısırılan 2 koyunun 29 Haziran 2009 tarihinde telef olmaları üzerine durumun Tarım İl Müdürlüğü'ne ihbar edildiği bildirildi. Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri Koçyatağı köyüne giderek ölen koyunlardan aldıkları numuneleri Erzurum Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderdi.


Kuduz hastalığının pozitif çıkması üzerine Koçyatağı köyü karantina altına alınarak hayvan giriş çıkışı yasaklandı. İl Tarım Müdürlüğü ekipleri köydeki kedi ve köpeklerle inekler için kuduz hastalığı uyarısı yaptı.
İkinci kuduz hastalığı vakası ise Tercan'a bağlı Çadırkaya beldesinde meydana geldi. Çadırkaya beldesinde 2 köpeğin birbiriyle boğuştuğu ve çevredeki kişilerin köpeklerin ayrılması amacı ile üzerlerine kaynar su döktükleri tespit edildi. Daha sonra köpeklerden birinin 10 yaşlarındaki bir erkek çocuğu ile temas etmesinin ardından olay dün İl Tarım Müdürlüğü'ne ihbar edildi. İl Tarım Müdürlüğü gerekli işlemleri yaptıktan sonra beldede kuduz hastalığı bulunduğunu tespit etti. Çadırkaya beldesi de karantina
altına alınırken beldedeki kedi ve köpekler kuduz hastalığına karşı aşılanmaya başladı.


Erzincan'daki üçüncü kuduz vakası ise Merkeze bağlı Çukurkuyu beldesinde meydana geldi. Çukurkuyu'da Y.K.(40) isimli vatandaşın bir köpek tarafından ısırılmasının ardından dün olayın İl Tarım Müdürlüğü'ne ihbar edilmesinden sonra köpekten alınan numunelerin incelenmesi sonucu kuduz hastalığının pozitif olduğu bildirildi. Olayın ardından Çukurkuyu beldesi de 6 ay süreyle karantina altına alınarak hayvan giriş ve çıkış yasaklanırken beldede aşılama çalışması başlatıldı.
Meydana gelen kuduz vakalarının ardından İl Tarım Müdürlüğü tarafından vatandaşlar uyarılmaya başladı. Kurt, tilki gibi yaban hayvanları ile sahipsiz başıboş köpeklerle kesinlikle temas edilmemesini isteyen İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri, yaşanan en küçük bir olayın bile küçümsenmemesi gerektiğini kaydederek Tarım Müdürlüğü'ne ihbar edilmesi istendi.


Bu tür hayvanlarla temasta bulunan vatandaşların zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerektiği ifade edilen uyarılarda, evde kedi ve köpek besleyen vatandaşların da hayvanlarını il ve ilçe tarım müdürlüklerine getirerek ücretsiz olarak aşılatmaları istendi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 18:01:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?