4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

33 şehitin katillerine ceza yok

Başbağlar katliamının üzerinden 12 yıl geçti. Ancak 33 masum vatandaşın hayatını yitirdiği olayın failleri hâlâ cezalandırılmadı.

Katliamı yaptıkları gerekçesiyle yakalanan 9 kişiyi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıktan sonra gören olmadı. Failler arasında yer alan 4 kişi ise hiç yakalanamadı. Katliamın ardından çok sayıda yorum yapıldı. Kimine göre olay Madımak Oteli’nin yakılmasına bir cevaptı. Bir başka iddiaya göre de Başbağlarlılar PKK’ya yardım ve yataklık yapmayı reddettiği için katledildi. 5 Temmuz 1993’te yatsı ezanı okunduktan sonra Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyüne gelen PKK’lı grup, 33 masum vatandaşı katletti. Yaklaşık 100 PKK üyesi, dört bir yandan köye girdi. Erkeklerin çoğu namazdaydı. Camiye giren bir grup terörist, cemaati namazlarını bozdurarak köyün 100 metre dışında bulunan kavaklık alana götürdü.

Köyün bütün erkeklerini bir araya toplayan örgüt üyeleri, 1,5 saat propaganda yaptıktan sonra vatandaşların üzerine mermi yağdırdı. Silah seslerinin duyulması ile birlikte köyün üst bölümünde bekleyen teröristler de köye inerek, bütün evleri ateşe verdi. Katliamda 29 kişi mermilerle hayatını kaybetti, biri çocuk, biri bayan 4 kişi de evlerle birlikte diri diri yandı. 191 hane, cami, okul ve 4 araç yakıldı, hayvanlar telef edildi. Katliamın ardından Başbağlar’da 550 adet boş mermi kovanı bulundu. 66 ev devlet tarafından inşa edilerek hak sahiplerine teslim edildi.

Başbağlar katliamının ardından katliamı gerçekleştirdikleri ve yardım ettikleri gerekçesiyle 16 kişi yakalandı. İfadelerinde köyü yaktıklarını itiraf eden sanıklar, Erzincan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) hakim karşısına çıkarıldı. Ancak burada yeterli üye olmaması sebebiyle tutuklama talebiyle Erzincan Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edildiler. Mahkeme, sanıkları tutuksuz yargılamak üzere serbest bıraktı. Daha sonraki tarihlerde ise Erzincan DGM Salonu’nun dar olması ve sanıkların can güvenliği gerekçesi ile dava İzmir DGM’ye nakledildi. Dava sürecinde sanıklardan 9’u ortadan kayboldu. Olayla ilgili olarak 4 kişi ise hiç yakalanamadı.

PKK örgüt üyelerinin caminin içerisine girdiğinde kendisini tanıyormuş gibi yanına geldiklerini ve tehditler yağdırarak, köyü yakacaklarını, ancak kimseyi öldürmeyeceklerini söylediklerini hatırlatan katliam tanıklarından köy muhtarı Mustafa Taşdemir, bu eylemin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bir uyarı niteliğinde olduğunu açıkladıklarını söylüyor. Taşdelen, “Ateş açıldığı sırada ben arka sıralardaydım. Biri göğsümden, ikisi de ayaklarımdan üç kurşun isabet etti. Ölmüş numarası yaparak canımı kurtardım.” diyor.

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyü, merkeze 204 kilometre uzaklıkta. Tunceli’nin Ovacık ve Hozat ilçelerine sınır olan Başbağlar, Barasor Vadisi’nden uzanan köylerin en sonunda yer alıyor. 500 nüfuslu köyün sakinlerinin çoğu, değişik illerde ikamet ediyor. Köyde sürekli kalanlar ise hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlıyor.

Burhan Torunlar/Zaman
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2005 Salı 12:57:57
Güncelleme :7 Temmuz 2005 Perşembe 16:53:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ AKBULUT IP: 85.97.160.xxx Tarih : 25.07.2005 11:06:20
BİLMEM KİMSENİN DİKKATİNİ ÇEKTİMİ AMA BU OLAY SİVAS OLAYLARINI MÜTEAKİP GERÇEKLEŞTİRİLDİ.VE YİNE İLGİNÇ BİR ŞEY 37 YE KARŞILIK 37 CAN ALINMAYA KALKIŞILDI AM4 KİŞİ YARALI KURTULMUŞTU.ŞİMDİ ÇIKIP BUNU PKK YAPTI DEMEYİN KARDEŞİM YUTULACAK BİRŞEY DEĞİL BU.VESSELAM