30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

8 Mart Mesajı

Erzincan Valisi Abdulkadir Demir ve Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla birer mesaj yayımladılar.

Vali Abdulkadir Demir, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü aracılıyla yayımlanan mesajında, evrensel insan haklarının vazgeçilmez ve ayrılmaz parçası olan kadın haklarının sağlanması yolunda yapılan çalışmaların simgesi olan “Dünya Kadınlar Günü”nün, kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik haklarını elde edebilmek için 20. yüzyılın başlarında başlatılan mücadele daha hiçbir ülkede sonuç vermemişken, Türkiye’nin, Atatürk’ün girişimiyle kadına seçme ve seçilme hakkı veren ilk ülke olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi; “Cumhuriyetimizin kurulmasıyla birlikte Türk kadını, sosyal ve kültürel alanda daha fazla görevler üstlenmiş, başta seçme ve seçilme olmak üzere birçok hakkını elde etmiştir. Böylece ülkemiz demokratik ve çağdaş bir toplum olmanın gereği olan kadın-erkek eşitliğinin gerçekleşmesinde önemli aşamalar kaydetmiştir. Tarihsel ve geleneksel olarak Türk toplumunda çok önemli bir yeri olan kadınlarımız, Cumhuriyetin kurulmasıyla elde ettiği hakları her alanda üstün başarılar göstererek kullanmışlardır. Kadınlarımız sosyal ve ekonomik yaşamdaki ağırlıkları arttırdıkça ve toplumun genel eğitim düzeyi yükseldikçe toplumumuzda ki kadınlara yönelik olumsuzlukların giderek azalacağını ümit ediyorum.”

Mesajında, “Kadınlarımız fazileti, erdemi, iffeti ile toplumun mimari ve kültür taşıyıcısıdır.” Diyen Vali Demir şu ifadelere yer verdi; “Kadınlarımızın öncelikle görevi anneliktir. Çünkü gelecek nesilleri yetiştiren kadındır. Toplumun temeli aile, ailenin temelinde kadındır. İyi aile iyi toplumu oluşturur. Öyleyse Türk kadınları eğitimli, iyi bir insan, iyi bir eş ve anne, çalışan, düşünen, üreten, hayatın her alanında aktif ve söz sahibi olmalıdır. İnsanlık onurunun gerektirdiği şekilde; kadın-erkek herkesin eşit olduğu bir dünyada yaşamak bağımsızlığımızın kazanılmasında en az erkekler kadar gayretli ve katkısı olan Türk kadınının da en tabi hakkıdır.”

BUYRUK, “EĞİTİMLİ KADINLAR YARININ TÜRKİYESİNİ İNŞA EDECEK”

Belediye Başkanı Mehmet Buyruk ise, Türk kadınının sahip olması gereken statüye gelmesi için kadını ile erkeği ile çaba sarf etmek gerektiğini kaydettiği mesajında, “Kadınların dünya genelinde çok daha fazla sıkıntılar çektiği ülkelere nazaran, ülkemizde kadının statüsü daha iyi konumdadır. Ancak gelişmiş ülkelerde kadınların yönetimde ve iş hayatında daha çok söz sahibi olduklarını, toplumsal statülerinin daha iyi olduğunu gözlemliyoruz. Bütün bunlara rağmen, en gelişmiş, kültür seviyesi en yüksek toplumlarda bile kadınlar hak ettikleri statünün maalesef çok gerisindedir. Eğitimli, statüsü yüksek, ekonomik özgürlüğe sahip kadın, bu ülkenin evlatlarını yetiştiren entelektüel kadın, yarının gelişmiş Türkiye’sini inşa edecek. Bu meseleye, işte bu bilinçle yaklaşmalıyız.” Dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 17:58:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?