5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Aç kalan koyunlar hastalıktan ölüyor

Çayırlı ilçesine bağlı Gelinpınarı köyünde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşan köylüler, kar yağışı ve havaların soğumasıyla birlikte hayvanlarının aç kaldığını, bu sebeple çeşitli hastalıklara yakalanıp telef olduğunu söyledi. 

Nisan ayının ortasında Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava hayvancılıkla uğraşan vatandaşları zor durumda bıraktı. 15 bin küçükbaş, 5 binin üzerinde de büyükbaş hayvanın bulunduğu Çayırlı'ya 4 kilometre uzaklıktaki 30 haneli Gelinpınarı köyünde ahırlarından çıkan koyun, keçi ve kuzular kar altında kendilerine yiyecek arıyor. Sürü sahibi Hasan Yıldırım (32), sahibi olduğu bin 200 adet koyundan 150'sinin, kuzuların da yaklaşık 200'ünün yetersiz beslenme sebebiyle telef olduğunu belirterek, kendilerine yardımcı olunmasını istedi. Aç kaldıkları için koyunların birbirlerinin yünlerini yediğini ifade eden Yıldırım, yünleri yenilen koyunların üzerini çuvalla örtmek zorunda kaldıklarını söyledi. Kendilerine yardım eli uzatılmaması halinde zayiatın daha da büyüyeceğini belirten Yıldırım, "Her sene bu zamanlar iyi kötü ot vardı ama bu sene o da yok. Bunu küresel ısınmaya bağlıyorum" diyerek mevsimsel değişikliklerin kendilerini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. 

En büyük sıkıntılarının hayvanlarının yeterince beslenememesi olduğunu dile getiren Gelinpınarı Köyü Muhtarı Cihangir Polat ise, "Hayvanlarımızı bir türlü doyuramıyoruz. Yem pahalı, saman pahalı. Ağır kış şartları sebebiyle de çok sayıda hayvan telef oluyor" dedi.
Mera Yasası'na göre meraların bölgedeki hayvancıkla uğraşanlara verilmesi gerektiğini anlatan Polat, "Buradaki vatandaşlar baskılar ve tehditler nedeniyle Erzincan'da yapılan ihaleye giremiyor. Sürüsü olmayan, ihaleye girip merayı kiralıyor, sonra da 5 liraya aldığı merayı 10 liraya bize kiraya vermeye çalışıyor. Bu şekilde mağdur oluyoruz. Burada yayla bize 2-3 kilometre uzaklıkta, buradaki vatandaşımız kalkıyor Erzurum'a, Ağrı'ya, Kars'a, Bayburt'a, Kelkit'e gitmek zorunda kalıyor" diye konuştu. 

Hayvan yetiştiricilerinin kış şartlarının uzaması sebebiyle yem alamadığını ve zor duruma düştüğünü kaydeden Polat, 29 köy muhtarıyla birlikte köylülerden imza topladıklarını ve dağların yerli göçerler dışındakilere kapatılması talebiyle Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü'ne müracaatta bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını iddia etti.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 11:52:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?