18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Adaletli dağıtım istiyoruz

Memur-sen Konfederasyonu'na bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim İçoğlu, Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi'nde, tabip dışı personelin ek ödeme tavan oranlarının yüzde 150'den yüzde 250'ye çıkarılması gerektiğini savundu.


Hükümetin üzerinde önemle durduğu 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın, ilk ve en önemli adım olarak 2004 yılında, Performansa Dayalı Döner Sermaye Ek Ödemesi Sistemi'yle başladığını ifade eden Halil İbrahim İçoğlu, 209 sayılı Kanun'la 'Döner Sermaye Ek Ödemesi'nin tavan oranlarının, yönetmelikle de unvanlara göre katsayılarının belirlendiğini hatırlattı.

Halil İbrahim İçoğlu şunları söyledi:
"209 sayılı Kanun'la döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, 'İlgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı hariç) toplamının; klinik şefleri için yüzde 800'ünü, uzman tabip için yüzde 700'ünü, pratisyen tabip için yüzde 500'ünü, tabip dışı personel için yüzde 150'sini geçemez' hükmü getirilmiştir. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında hasta potansiyeli ve benzeri nedenlerle döner sermaye gelirlerinin düşük olması nedeniyle, başta köy, belde, ilçe sağlık ocakları ve aile hekimliğine geçilen yerlerde, toplum sağlığı merkezlerinde görev yapan tabip dışı personel çok cüzi miktarlarda döner sermaye alır duruma gelmiştir."

Halil İbrahim İçoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Sağlık Bakanlığı'nın 2007 yılı verilerine göre birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan hizmetli kadrosundaki bir kişi ortalama 230 YTL, Genel İdari Hizmetler Sınıfı'nda bir memur 300 YTL, hemşire, ebe, sağlık memuru gibi sağlık personeli ortalama 335 YTL ek ödeme almışlardır. Yeni Ek Ödeme Kararnamesi'nde diğer kurumlarda görev yapan memurlar için açıklanan rakamlara bakıldığında Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde görev yapan personel ile Sosyal Hizmetler bünyesinde görev yapan çalışanların önemli bir kısmının başka kurumlarda görev yapan emsallerinden daha düşük ücret aldığı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Yeni Ek Ödeme Kararnamesi'nde belirlenen miktarlar, diğer kurumlardaki çalışanlara her ay ve her şartta düzenli bir şekilde ödenirken döner sermaye ek ödemelerinde fiili katkı esas alındığından yıllık izin, hastalık izni, şua izni vb. durumlarda ödenmemekte, kurum gelirleri esas alındığından ödemeler bazen aylarca gecikmektedir. Kısaca tabip dışı sağlık çalışanları ek ödemeye muhtaç hale gelmişlerdir. Bu ayıp bir an önce düzeltilmelidir."


Personelin teşvik edilmesi ve verimliğin arttırılması amacıyla uygulamaya konulan Performansa Dayalı Ek Ödeme Sistemi'nde, tabip dışı personelin ek ödeme tavan oranlarının yüzde 150 ile sınırlandırılması teşvik yerine bir cezalandırma şekline dönüştüğünü ileri süren İçoğlu, "Tüm çalışanların emeği ile elde edilen döner sermaye gelirleri sağlık hizmetinin bir ekip hizmeti olduğu gerçeği dikkate alınarak tüm çalışanlara adil dağıtımı sağlanmalıdır. Bu amaçla döner sermaye ek ödemesinde tabip dışı personel için kadro-unvan katsayıları yükseltilerek, tavan oranları bir an evvel yüzde 250'ye çıkarılmalı ve tüm personel ek ödeme kararnamesi miktarlarından faydalandırılmalıdır. Performansa Dayalı Döner Sermaye Gelirleri de ayrıca verilmelidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 17:33:47
Güncelleme :25 Ağustos 2008 Pazartesi 17:39:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?