30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Altıntepe kazı çalışmaları başladı

Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki 2 bin 750 yıllık tarihe sahip Urartu dönemine ait Altıntepe'de 2009 yılı kazı çalışmaları başladı.

Bölgede incelemelerde bulunan Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, geçen yıl ödenek olmayışı nedeni ile duran çalışmalara gereken desteği vererek Altıntepe'yi Erzincan Turizmi'ne kazandıracaklarını kaydetti.


Erzincan'a 15 kilometre uzaklıkta bulunan doğal bir tepe üzerine kurulu, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde örnek bir yapıya sahip olan Altıntepe'de 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen çalışmalarda 2009 yılı kazıları 1 Temmuz tarihi itibari ile başladı. İlk bilimsel çalışmaların 1959-1968 yılları arasında yapıldığı alanda geçen süre içerisinde define arayıcılarının büyük zarar verdiği kale ve yapılar, onarılarak tekrar turizme kazandırılacak.


Çalışmaları yerinde inceleyen Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, Altıntepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu'ndan Altıntepe'nin tarihi ve 7 yıl süren çalışmalarda gün yüzüne çıkartılan tarihi eserler hakkında bilgiler aldı.
Altıntepe'deki çalışmalar hakkında bilgi veren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, 3 öğretim elemanı, 1 profesör, ve öğrencilerden ile birlikte içlilerden oluşan 35 kişilik ekiple 2009 yılı çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Karaosmanoğlu, "Geçen yıllarda tapınak ve kilise alanlarında devam ettiğimiz kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. Geçen yıl ilk olarak kanalizasyon sistemini ortaya çıkarmıştık.

Ortaya çıkan kanalizasyon şebekesinde üzerine kurulan kalenin planlanarak yapıldığını ortaya çıkarmıştık. Önce kanalizasyon şebekesi yapılmış daha sonra da binalar üzerine yerleştirilmiş. Bu arada lavabosu, tuvaleti ve banyosu ile beraber Anadolu'da ilk kez böyle bir yapının var olduğunu ortaya çıkardık. İkinci bir çalışmamız yerleşim yeri içerisinde 'Apadana' dediğimiz yerde devam ediyor. Üçüncü çalışmamız ise kilisede devam ediyor. Mozaik tabanlı olan kilisenin yüzde 60'ı korunmuştu ve buradaki duvarları restore ediyoruz."dedi.


Karaosmanoğlu açıklamasında geçen yıl ödenek olmayışı nedeniyle kazı çalışmasına devam edemediklerini de sözlerine ekledi.
Erzincan Valisi Abdulkadir Demir ise Altıntepe'yi Erzincan Turizmi'ne kazandıracaklarını ifade ederek; "Geçen yıl ödenek bulunamadığı için kazı yapılamamış. Artık Erzincan'da bu mazereti kabul etmiyoruz. İl özel idaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı kazılara çok önem veriyor ve burada özel önem verilerek ödenek sağlanacak. Artık ödenek olmadığından dolayı kazıların yapılmaması gibi bir mazeret kabul etmiyoruz. Dolayısıyla burayı Erzincan Turizmi'nin en önemli ayaklarından birisi yapmayı hedefliyoruz."diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 15:36:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?