23
Mayıs
2024
Perşembe
ERZİNCAN

Altıntepe kazıları başladı

Üzümlü ilçesindeki Altıntepe mevkiinde Urartu dönemine ait Altıntepe Kalesi'nde 2008 yılı kazı çalışmaları başlatıldı.

Erzincan'a 15 kilometre uzaklıkta bulunan doğal bir tepe üzerine kurulu, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu Bölgesi'nde örnek bir yapıya sahip olan Altıntepe'de 2003 yılından itibaren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. İlk bilimsel çalışmaların 1959-1968 yılları arasında yapıldığı alanda bilimsel kazı ve onarım çalışmaları tekrar başladı. Geçen süre içerisinde define arayıcılarının büyük zarar verdiği kale ve yapılar, onarılarak tekrar turizme kazandırılacak.

Altıntepe'deki çalışmalar hakkında bilgi veren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, 3 öğretim elemanı, 1 profesör, 1 yardımcı doçent, 2 araştırma görevlisi ve öğrencilerden oluşan 23 kişilik ekiple 2008 yılı çalışmalarına başladıklarını ifade etti. Karaosmanoğlu, "Geçen yıllarda tapınak ve kilise alanlarında devam ettiğimiz kazı çalışmaları bu yıl da devam edecek. Geçen yıl ilk olarak kanalizasyon sistemini ortaya çıkarmıştık. Ortaya çıkan kanalizasyon şebekesinde üzerine kurulan kalenin planlanarak yapıldığını ortaya çıkarmıştık. Önce kanalizasyon şebekesi yapılmış daha sonra da binalar üzerine yerleştirilmiş. Bu arada lavabosu, tuvaleti ve banyosu ile beraber Anadolu'da ilk kez böyle bir yapının var olduğunu ortaya çıkardık. İkinci bir çalışmamız yerleşim yeri içerisinde 'Apadana' dediğimiz yerde devam ediyor. Üçüncü çalışmamız ise kilisede devam ediyor. Mozaik tabanlı olan kilisenin yüzde 60'ı korunmuştu ve buradaki duvarları restore ediyoruz. Ancak burada gördüğümüz, kazı alanında definecilerin kazıları nedeniyle tarihi alanın büyük oranda zarar gördüğüdür. Bekçinin bulunmaması nedeniyle yıllardır burada altın veya kıymetli eşya bulma umuduyla bilinçsizce kazılar yapılmış ve yapılara zarar verilmiştir" şeklinde konuştu.

Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Çankaya da açıklamasında kalıntıların tarihe ışık tuttuğunu ve gelecek nesillere aktarılması için çalışacaklarını dile getirdi.

Çankaya, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nün ortak çalışması kapsamında 2003 yılında başlayan 5+5 yıllık plan dahilindeki kazılar 2008 yılında da 2 Temmuz itibariyle başlamış durumdadır. Daha önceki kazılarda başkanlık yapan Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu başkanlığında bu yıl da kazılar devam edecektir. Bir bilimsel ekiple yapılan kazılara daha sonra Erzincan'dan da işçi alımıyla, yaklaşık 35 kişilik bir grup katılarak 10 Ağustos'a kadar çalışmalarını devam ettirecektir Bu çalışma içerisinde yine değerli hocamız Mehmet Karaosmanoğlu aramızda bulunmakta. Çevredeki tarihi eserlerin tespiti ve sondaj çalışmaları yapılacaktır. Bu dönemde yapılacak olan Altıntepe'deki çalışmaları şöyle sıralayabiliriz:

2008 yılındaki çalışmalarda 2007 yılındaki restorasyonu yarım kalmış yerlerin restorasyonunun tamamlanması, yine tepenin çeşitli yerlerinde sondaj çalışmaları yoluyla elde edilecek bulgular kapsamında kazının genişletilmesi, kral mezarlarının olduğu bölümde yine kazı ve restorasyon çalışmaları, Bizans dönemine ait bir kilise bulunmuştu. Burada taban mozaikleri mevcuttu. Bunu daha önceki yıllarda basın yoluyla duyurmuştuk. Bu alandaki çalışmalarımız da devam edecek. Mozaiklerin onarımı restorasyonu yapılacak ve bu yıl içerisinde de mümkün olursa o kilise mozaiklerinin etrafı kapatılacak. Daha önce çatı örtüsü yapılmıştı. Yağmurdan yağıştan korunması için şimdi de özel malzemelerle etrafının kapatılarak korunması planlanmaktadır. Bununla ilgili İl Özel İdaresi'nden gerekli destek sağlanmıştır. Projesi hazır; bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Ayrıca bundan ayrı eğer Bakanlık izin verirse bir müze kazısı yapılarak Üzümlü'nün alt tarafında halk arasında Gıldiriktepe denilen literatürde 'Küçük tepe' olarak yer alan tepede de genellikle arkeoloji sondaj çalışmaları yapılarak elde edilen bulgular kapsamında gerekirse kazı genişletilecektir. İlerleyen günlerde kazı tam anlamıyla başladığında ve bütün ekipman yerini aldığında yine basın aracılığıyla gidip orada bizzat çalışmaları görüp Erzincan'ımıza halkımıza bunu duyuracağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 17:06:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?