4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Altıntepe’de kazı çalışmaları start aldı

Kazı ekibi, aşırı sıcak havaya rağmen çalışmalarını, Altıntepe’nin kuzey batısındaki Urartu dönemine ait Apadana’da (kabul salonu), orta kısımdaki Bizans dönemine ait 18 sütünlu bir yapının yer aldığı tahmin edilen alanda ve doğu kısmında bulunan ve mozaik zemini hayvan figürleriyle süslü Bizans dönemine ait kilise de sürdürüyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, 15 Ağustos’ta başlayan kazı çalışmalarının 9 Eylül tarihine kadar devam edeceğini söyledi.

1950’li yıllarda Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından Altıntepe’nin orta bölümünde yapılan kazılarda duvar resimlerine rastlandığını ve buranın Urartu medeniyetine ait olduğunun kaydedildiğini açıklayan Doç. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, söz konusu mevkide 3 yıldan bu yana süren kazılarda hiçbir duvar resimlerine rastlanmadığını, bu sebeple belirtilen yerin Urartu değil, Milattan Önce 560 yıllarında Persler’den sonra bölgeye hakim Bizanslılar’a ait bir yapı olabileceğini söyledi.

Altıntepe’nin kuzeybatısındaki Urartu medeniyetine ait taş yapıyla ilgili geçen yıl önemli bir çalışma yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Karaosmanoğlu, Bizans dönemine ait kilisenin tabanındaki mozaiklerin restorasyonu ve dış etkenlerden korunması için Kültür Bakanlığı’ndan destek aldıklarını belirterek, buradaki çalışmalar tamamlandıktan sonra burada insanların gezip görebileceği, geçmişe ait güzel şeylerin ortaya çıkacağını vurguladı.

Yasin Köz
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2005 Perşembe 18:31:38
Güncelleme :19 Ağustos 2005 Cuma 15:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?