4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

'Anız' yakma uyarısı!

Erzincan Tarım İl Müdürlüğü, hasat sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.
Erzincan merkeze bağlı köylere giden Tarım İl Müdürlüğü görevlileri, köylülere anız yakmanın birçok yönden büyük sakıncaları olduğunu belirterek, bu konuda uyarılarda bulundular.

Erzincan Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, her çiftçinin anız yangınları konusunda duyarlı olması gerektiğini belirtti. Şahin, "Yakılması resmi makamlarca yasaklanmasına rağmen, konunun önemini yeterince bilmeyen bazı kişiler tarafından, ikinci ürünü ekmek, üst üste tahıl ekilişinde daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle anızlar gizlice yakılmakta, yaktırılmakta ve daha sonra 'çoban yaktı' veya 'sigara izmaritinden çıktı' deniliyor. Anızlar yakıldığında, tarla toprağı yüzeyinde 252 dereceyi bulan bir sıcaklık oluşuyor. Bu yüksek sıcaklık toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirerek, topraktaki bir çok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları yakarak öldürüyor" dedi.

Anızı yakılan tarlalara ekilen ayçiçeği, buğday, patates, mısır, pamuk, şeker pancarı, kavun karpuz gibi bitkilerin yetişme döneminde, azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, kükürt, molibden, bor, demir gibi bitki besin maddesi noksanlığının çok sık olarak görüldüğünü ve bu bitkilerin normallerine göre daha kısa, sarı ve cılız kaldığını kaydeden Abdulbaki Şahin, "Böylece bu ürünler kolayca hastalıklara yakalanıyor ve verimleri düşüyor. Bu tarlalarda yetişen ürünlerde makro ve mikro besin maddesi noksanlıkları görülüyor. Anız yakılması sonucu toprağın bünyesindeki organik maddenin azalması sonucu su tutma kapasitesi ve havalanma özellikleri de olumsuz etkileniyor" diye konuştu.

Anızları sürekli yakılan tarım topraklarında organik madde oranının yüzde 1'in altında olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

"Bu gibi organik madde oranı düşük tarlalarda tohum yatağı hazırlığında, topraktaki rutubet yetersizliği olmakta, ekilen bitkilerin çıkışlarında büyük noksanlıklar görülmekte ve tekdüze bir gelişme olmamaktadır. Anız yangınları, tarla yüzeyini bitki örtüsüz bırakacağından, toprağı doğrudan yağmur damlalarına ve rüzgara açık hale getirmektedir. Anızlar, tarlalarda yakılmayıp uygun bir toprak işleme aletiyle sürülüp, organik madde kaynağı olarak tekrar geri toprağa verilmelidir".

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2005 Perşembe 16:50:26
Güncelleme :8 Temmuz 2005 Cuma 19:32:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?