30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Anne ayıyı vurana rekor ceza

Erzincan'ın Refahiye ilçesi Altköy mevkiinde üç yavrusu bulunan bir ayıyı vuran avcı hakkında yasal işlem başlatıldı.


Erzincan'ın Refahiye ilçesi Alköy mevkii Köroğlu Deresi'nde geçtiğimiz günlerde 3 yavrusu bulunan bir ayı, ini önünde öldürülmüş halde bulundu. Konuyla ilgili Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile İlçe Jandarma komutanlığı ekipleri araştırma başlattılar. Ekipler, ayının 250-300 metreden mavzer silahı ile tek kurşunla boynundan vurularak öldürüldüğünü belirledi. Olay yerinde bulunan boş kovanlardan yola çıkan jandarma ekipleri, öncelikle bölgede kimlerde mavzer silahı olduğunu tespit etti. Daha sonra yapılan soruşturmalarda S.A. isimli şüpheli hakkında soruşturma başlatıldı.


Öldürülen ayı ile ilgili olarak incelemelerini sürdüren Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği, ayının 3-4 aylık olduğu sanılan üç yavrusuna rastladı. Annelerinin kaçak avcı tarafından katledilmesinin ardından yaban hayatta savunmasız kalan üç yavru, Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerince bir kez görüldükten sonra bir daha da izlerine rastlanılamadı.

KAÇAK AVCIYI CEZA BEKLİYOR
Tek kurşunla öldürdüğü üç yavrulu ayı için Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, 18 bin 500 TL tazminat davası açtı. Erzincan Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülecek davada şüpheli S.A. suçlu bulunması durumunda tek kurşunla öldürdüğü koruma altındaki ayı için 18 bin 500 TL tazminat ödeyecek.
Öte yandan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, S.A.'ya ayının koruma altında olduğu gerekçesi ile 224 TL, şahsın avcılık belgesi olmadığından 336 TL, Merkez Av Komisyonu'nca belirlenen yasak bölgede avlandığı için 224 TL olmak üzere toplam 784 TL idari para cezası uyguladı.

YASAĞA UYMADI
Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmalardan Bern Sözleşmesi ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 2008-2009 av sezonunda ayıların koruma altına alındığı, avlayanlar hakkında ağır cezalar uygulanacağı belirtildi.
Ayı avlanması yasağını hiçe saydığı iddia edilen S.A. hakkında adli ve idari tahkikat başlatıldı

iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 11:51:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?