30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Avrupa'ya meyve ihracatı

Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek meyve konsantre fabrikası olan Tunay Gıda, Erzincan başta olmak üzere bölgede yetiştirilen 70 bin ton meyveyi işleyerek Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor.

2005 yılında Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’nde 32 bin m2 alan içerisinde 3 bin 600 metrekare kapalı alan ve 3000 ton kapasiteli soğuk hava deposuna sahip kurulan Tunay Gıda Meyve Konsantre Fabrikası Erzincan başta olmak üzere doğu, Karadeniz ve iç Anadolu bölgesinde üretilen çeşitli meyveleri işleyerek meyve suyu üretimi yapan fabrikaların yanı sıra yurt dışına ihraç ediyor.

50 kişiye istihdam sağlayan tesiste modern yöntemlerle el değmeden işlenilen kayısı başta olmak üzere, çilek, erik, şeftali, kuşburnu, yaban mersini ve elma gibi meyveler işlenerek, özel ambalajlarda meyve suyu üretimi için büyük fabrikalara gönderiliyor.
 

AB standartlarında gerçekleşen üretim öncesi, kamyonlarla bölgeden toplanan zerdaliler, meyve üreticilerine de büyük gelir sağlıyor. Erzincan’da özellikle kayısı üretiminin fazla olması nedeniyle günlük 4 bin ton kayısı işlenirken, mevsime göre, her türlü meyvenin işleniyor,

Tunay Gıda Fabrika Müdürü Erdal Pekacar açıklamasında, Erzincan’da meyveciliğin sektör haline getirilmesi gerektiğinin altını çizerek; “Bölgemizde meyvecilik, yan gelir olarak yapılıyor. Kendi başına bir sektör olan meyvecilik, desteklenmesine rağmen profesyonelce yapılmıyor. İşletme olarak, Türkiye’nin bir çok yerinden getirttiğimiz meyveleri burada işleyerek ihraç ediyoruz. Büyük bir gelir kaynağı olan bu sektörün gelişmesini istiyoruz” diye konuştu.

Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Kırtıloğlu ise; “Ana hedefimiz gıda güvenlik normlarına uygun, kaliteli ve güvenli ürünler üreterek, Tunay Gıda'yı dünyaya tanıtarak dünyanın lider firmaları arasında yer almasını sağlamak, bölgemizdeki ürünleri değerlendirip bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamak. Bunun için halkımızın desteğini bekliyoruz. Meyvecilik sektörünün gelişmesiyle birlikte bölgemiz insanının ekonomik olarak gelişmesini sağlarken, yurt dışı ihracatı ile ülkemize girdi sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2009 Pazar 12:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?