5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Başbağlar'da acılar tazelendi

Kemaliye ilçesinde, 5 Temmuz 1993 tarihinde terör örgütü PKK tarafından yapılan katliamda hayatını kaybeden 33 kişi, olayın 14. yıldönümünde düzenlenen hüzünlü bir törenle anıldı.


Erzincan'a 204 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyünde, Kemaliye Kaymakamlığı, köy muhtarlığı ve Başbağlar Köyü Derneği tarafından düzenlenen törende, 14 yıl önce yaşanan acı bir kez daha yüreklerde hissedildi. Anma törenine, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Ahmet Sevgi, Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, AK Parti Milletvekili adayı Sebahattin Karakelle, MHP milletvekili adayları Hasan Özarslan, İhsan Akbaş ve Sebahattin Ayan ve köylerden gelen vatandaşlar katıldı. Köy meydanında düzenlenen anma töreninde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasın ardından ilk konuşmayı 14 yıl önceki katliamdan yaralı olarak kurtulan Köy Muhtarı Ali Akarpınar yaptı.

Yaşadığı korkunç olayı anlatan Ali Akarpınar, "5 Temmuz 1993 tarihinde Başbağlar köyü kendi halinde yaşarken, vatana, milletine, bayrağına bağlılığı bir suç görülerek, akşam ezanı sırasında sırtlan sürülerinin hücumuyla 33 vatandaşımızı bir anda kaybettik. 214 hane, cami, okul, halk evi kundaklanarak yakılmıştır. Böyle bir acıyı yaşayan kardeşiniz olarak Allah kimseye böyle bir acıyı yaşatmasın" dedi.


Daha sonra konuşan Kaymakam Yılmaz Kurt ise 14 yıl önce yaşanan acıların hala yüreklerde hissedildiğini belirterek, "Hiçbir güç, vatandaşımızın en doğal hakkı olan yaşama hakkına saldıramaz. Saldırı karşısında ise bizleri bulacaktır. Terörle mücadele inancımızı ve kararlılığımızı aynı şekilde hem devlet, hem de Türk Silahlı Kuvvetleri olarak aynı kararlılıkla sürdüreceğimizin inancını yaşıyoruz" diye konuştu.


İl Genel Meclisi Başkanı Sinan Kartal ise "insanın en kutsal hakkı yaşamasıdır. Bu yaşama hakkına Başbağlarda bir saldırı düzenlenmişti. Kadın, çocuk, genç, yaşlı ve savunmasız demeden kalleşce şehit edenleri şiddetle kınıyoruz" şeklinde konuştu.


Köy halkının zaman zaman hüzünlendiği törenin ardından, katliamda vatandaşların kurşuna dizilerek öldürüldüğü yerdeki şehitlik anıtında dua edildi. Şehitliğe gelen Ayşe Baltacı isimli kadın, katliamda hayatını kaybeden kardeşi Feridun Dikkaya için dua etti. Bir süre anıtta oturan ve gözyaşı döken Ayşe Baltacı daha sonra anıttan ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 19:12:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?