5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Belediyeden kültür hizmeti

Erzincan Belediyesi Kültür faaliyetleri kapsamında çalışmalarına devam ediyor. Son olarak Erzincan Belediyesinin girişimiyle bastırılan Erzincan Üniversitesi İlahiyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yardımcı Doç. Dr. Fariz Çerç'in yazdığı Basmalar Katalogu ve emekli öğretmen, şair yazar Metin Tombul'un kaleme aldığı Erzincan Dil Sözcüğü adlı eserler araştırmacıları ve ilim meraklılarının beğenisine sunuldu.


Erzincan Belediyesi kültürel alanda yayınladığı kitaplar serisine iki yeni kitap daha ekledi. Kitaplardan Basmalar Katalogu adlı eser Erzincan İl Halk Kütüphanesinde bulunan Arapca, Farsca ,Osmanlıca ve Türkçe’den oluşan 1800'lü yıllarda yazılıp basılan 2 bin 660 adet eserin bir fihristi. Akademik yada bilimsel çalışmalar ışık tutacak olan bu eser, kütüphanelere ve üniversiteler gönderilecek. 2003 yılından beri proje çalışmasını yürüten Erzincan Üniversitesi İlahiyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç. Dr. Fariz Çerçi yaptığı açıklamada, ecdat yadigarı bu eserlerin gün ışığına çıkarılarak daha fazla kişi tarafından paylaşımı için böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Çerçi:" İl Halk Kütüphanesi’nin özel bir bölümünde bulunan ve 1800'lü yıllarda yazılıp ve basılan 2 bin 660 adet kitap bulunmaktadır. Bu kitaplar harf devrimi öncesi ve sonrası yazılan aslına uygun eserler olmaları nedeniyle kıymetleri daha da artmaktadır. Yaklaşık 3 yıllık bir çalışma sonucu bütün kitaplar gözden geçirilerek kitabın yazarı, kitabın ismi, konusu, basıldığı yer ve tarih, kitabın sayfası ve katalog numaraları tek tek alınarak 374 sayfalık bir katalog haline getirildi .Erzincan Dil Sözcüğü adlı eser ise Erzincan'ın yöresel dilini, ata sözlerini ve deyimlerini anlatıyor. Kültürümüzün ve de özellikle dilimizin yeni nesillere anlatılması adına önemli bir eser."dedi.


KÜLTÜREL ÇALIŞMALARADA ÖNEM VERİYORUZ


Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk ise açıklamasında, belediyenin bu çalışmayla kültürel faaliyetlere ne kadar çok önem verdiklerini ve yeni kitapların basımın yolda olduğunu vurgulayarak," Erzincan Belediyesi olarak böyle bir kültür çalışmasına katkıda bulunmaktan mutluyuz. Özellikle şehirde fiziksel çalışmalar yanında kültürel çalışmalara da önem vermemize rağmen bu tarz kültürel çalışmaların Erzincan'ımız için yetersiz olduğunu düşünüyorum. İmkanlar ölçüsünde yapılması gereken bir çalışma ama bu bir bahane olmamalı. Kitaplardan Örneklerle Açıklamalı Erzincan Dil Sözcüğü emekli öğretmen Metin Tombul, ilimiz kütüphanesindeki Türkçe, Arapca, Farsca, Osmanlıca Basmalar Katalogu ise Yrd. Doç. Dr.Fariz Çerçi tarafından hazırlandı. Erzincan Belediyesi tarafından da basım işi yapıldı. Bu kitaplarımızı Erzincan halkına ve diğer illerdeki Erzincanlılara, üniversitelere, diğer illerin kütüphanelerine ve belediyelerin arşivlerine göndereceğiz."diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 11:15:59
Güncelleme :18 Ekim 2007 Perşembe 11:23:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?