30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Belgesiz hayvan sevkine ceza!

BELGESİZ HAYVAN SEVKİ YAPANLARI AĞIR CEZALAR BEKLİYOR

Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte hayvan hareketleri yoğunlaşırken Tarım İl Müdürlüğü ile güvenlik güçlerinin yol kontrollerini artırarak uygunsuz hayvan sevklerine izin verilmeyeceği ve sorumlular hakkında yasal işlemler yapılacağı açıklandı. Tarım İl Müdürü Ali Lek yetiştiricileri uymaları gereken kurallar hakkında uyardı.

Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek konuyla ilgili açıklamasında, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinde bir yoğunluk söz konusudur. Bu noktada yetiştiricilerimize önemli uyarılarımız olacak. Yetiştiricilerimizin dikkat edecekleri önemli hususlar şunlardır. Hayvanlarınızı doğduktan sonra en geç 6 ay içinde küpelettirerek kayıt altına aldırınız. Küpelettiğiniz hayvanların pasaportlarını en geç 1 hafta içerisinde Tarım İl/İlçe Müdürlüklerinden alınız. Hayvanlarınızı sattığınız takdirde pasaportlarını kendiniz imzalayarak alıcıya veriniz. Yurtiçi hayvan sevklerinde, sığır ve mandalara kulak küpesi takılması ve şap aşısı yaptırılması küçükbaş hayvanlara şap aşısı yaptırılması zorunludur. Şap aşısı yaptırmayan yetiştiricilere idari para cezası verilir. Hayvan nakillerinde şap aşısı en erken 15 gün, en geç 4 ay önce yapılmış olması gereklidir. Kulak küpesi takılmış, şap aşısı yapılmış ve beraberinde pasaportları (kimlik belgesi) olan sığır ve mandalara köy muhtarları veya belediye başkanlıkları tarafından menşe şahadetnamesi düzenlenir. Küpesi olmayan, şap aşısı yapılmamış ve pasaportu olmayan hayvanlar için menşe şahadetnamesi düzenleyen köy muhtarları ve belediye başkanlıkları hakkında yasal işlemler yapılır” dedi.

Aynı ilçe sınırları içerisinde köyler dahil hayvanların bir yerden başka yere nakli menşe şahadetnamesi ile, ilçe ve il dışına yapılacak nakillerde il veya ilçe Tarım müdürlüklerine başvurularak yurtiçi veteriner sağlık raporu alınacağını bildiren Lek, “Kulak küpesi olmayan ve şap aşısı yapılmamış beraberinde pasaportu, menşe şahadetnamesi veya veteriner sağlık raporu olmayan sığır ve mandalar hayvan pazarına alınmayacak, mezbahalarda kesilemeyecektir. Kulak küpesi takılmamış, şap aşısı yapılmamış hiçbir hayvana sağlık hizmeti verilmeyecek, hiçbir destekleme ve prim ödemesi yapılmayacaktır. Kayıtsız hayvanlara herhangi bir destekleme yapılamayacağı gibi nakil esnasında çalıntı hayvan muamelesi yapılacaktır. Belgesiz (yurtiçi veteriner sağlık raporsuz, menşe şahadetnamesiz) kulak küpesi ve pasaportu olmayan hayvan nakilleri tespit edildiği takdirde; gerek hayvan sahibine gerekse araç sahibine idari para cezası uygulanacaktır. İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat ederek veya köyünüze gelen Tarım Müdürlüğü görevlilerine hayvanlarınızı aşılatıp, mutlaka küpe taktırın. Hayvanlarınıza aşılama kampanyalarında koruyucu aşılarını yaptırınız. Yeni doğmuş 3-6 Aylık buzağı, kuzu ve oğlaklarınıza brucella aşısını yaptırınız” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2009 Çarşamba 15:43:04
Güncelleme :5 Kasım 2009 Perşembe 11:00:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?