30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Bir rüya gerçekleşiyor

BİR RÜYA GERÇEKLEŞİYOR

Ulaştırma Bakanlığı tarafından, karayollarında kuzey-güney koridoru oluşturma çalışması kapsamında 2009 yılında başlatılan İliç-Kemaliye karayolunda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Yüzlerce kilogram patlayıcının kullanıldığı çalışmalarda dağlar adeta eritiliyor.

16. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında İliç-Kemaliye arasındaki 15. kilometrelik dağlık yol ihale edilerek kısa sürede düzenleme çalışmaları başladı. 4 büyük müteahhit firma tarafından konsorsiyum şeklinde yürütülen çalışmalarda 2 adet Bağıştaş gurup köprüsü ile birlikte 2010 yılının ağustos ayına yetiştirilmesi planlanan karayolunda 2 milyon metreküp kaya kazısı ile 13 bin metreküp demirli, demirsiz beton imalatı yapılacak.

15 kilometrelik ilk bölümü 42 milyon TL’ye mal olacak çalışmalarda Kemaliye ilçesine ulaşmak için aşılan ve dev kayalıklardan oluşan dar geçitler için 2 bin ton dinamitin kullanılması bekleniyor.

Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, 16. Bölge Müdürü Murat Elbir, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, E.Ü. Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap, bazı kamu kurum yöneticileri, bölgedeki ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları, meclis üyeleri bölgede yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Geçmiş yıllarda birçok trafik kazasının meydana geldiği ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği Kemaliye yolunda incelemelerde bulunan protokol üyeleri dinamit patlatılması çalışmalarını da izledi.

“TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK ÖNEME SAHİP”

Vali Demir burada yaptığı açıklamada yürütülen yol çalışmasının başta Erzincan olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Erzincan ve çevresinde insanların ulaşılamamanın acını çektiğini belirten Vali Demir; “Bölge halkı ulaşım eksikliğinden dolayı yıllardır büyük zararlar gördü. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın büyük çabası ve desteği ile kuzey-güney koridorunun açılması sağlanacak ve Trabzon’dan Arapgir üzerinden Malatyaya ulaşmayı hedefliyoruz. Bu çök önemli bir rüya ve bu rüyanın aşama aşama gerçekleştiğini görüyoruz. İl Özel İdaresi tarafından 2009 yıl içerisinde başlatılan Erzincan-Gümüşhane Karayolu düzenleme çalışması ile duble yol haline getiriliyor. Karayollarına bu yıl itibari ile devrediyoruz ve 2010 yılında asfaltı yapılacak. Devamında da Trabzon’a olan kısmının duble yol olması için sayın bakanımız talimat verdi. Daha sonra da Erzincan’dan bu tarafa gelerek Kemaliye ve Arapgir’e ulaşılması için bu koridoru tamamlayarak ulaşımı kolaylaştırmanın yanı sıra milli servet bakımından bu yollar kısalmış olacak ” dedi.

DEV KAYALIKLAR PARÇALANIYOR

Vali Demir konuşmasında İliç-Kemaliye arasında dev kayalıkların arasından açılan eski yolda bir çok trafik kazasının meydana geldiğini hatırlatarak; “Bu yolda benim göreve başladığım ilk zamanlarda 3 büyük trafik kazası oldu ve bir çok insanımız hayatını kaybetti. Şimdi başlatılan çalışmalar ile bu yolu 35 metre aşağıya düşürerek metrelerce yüksekliğindeki kayaları adeta eriteceğiz. Burada hedefimiz dubleye yakın bir yol elde etmek. Bu yılki programda özellikle 15 kilometrelik Bağıştaş Köprüsü’nün üzerinden başlayarak yer yer yol yükseltilecek, buralarda kot düşürülecek. Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün hedefi Ağustos ayı itibari ile asfaltı da bitmiş olarak teslim etmek. Kalan 11 kilometrelik kısım içinde ocak ayı içerisinde ihalesi yapılarak onu da 2011’in ortalarına kadar tamamlanması planlanıyor.

Hedef Kemaliye’den Dutluca’ya kadar yani Erzincan sınırına kadar yolun tamamlanması Sonuçta iki yıl içerisinde bu bölge tamamen ana hatlar üzerinde kuzey-güney koridoru ile bağlanmış olacak ve bir hayal gerçekleşmiş olacak” şeklinde ifade etti.

4 büyük firma tarafından yürütülen yol çalışmalarında şimdiye kadar 600 ton patlayıcı kullanılırken yine bölgede 6 kaya delici, 5 dozer, 20 ekskavatör, 8 yükleyici, 3 greyder, 4 silindir ve 50 adet kamyon çalışırken, 1 adette beton santrali kuruldu. Şu ana kadar 8 milyon TL’nin harcandığı çalışmaların kış aylarında da aralıksız olarak devam edeceği ve bir süredir ulaşıma kapalı olan İliç-Kemaliye Karayolu’nun kısa sürede açılacağı öğrenildi.

BİR RÜYA GERÇEKLEŞİYOR
BİR RÜYA GERÇEKLEŞİYOR
BİR RÜYA GERÇEKLEŞİYOR
BİR RÜYA GERÇEKLEŞİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2009 Salı 09:26:05
Güncelleme :29 Aralık 2009 Salı 09:29:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?