18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Büyük Erzincan Depremi" belgeseli

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Erzincan'da 26-27 Aralık 1939 yılında meydana gelen ve yaklaşık 33 bin kişinin hayatını kaybettiği "Büyük Erzincan Depremi"yle ilgili belgesel çekimi yapıyor. 

TRT'de, "Unutulmayan Olaylar Belgeseli" isimli programda yayınlanacak deprem belgeseli için Erzincan'a gelen 4 kişilik TRT ekibi çalışmalarını Erzincan merkez, belde ve köylerinde aralıksız sürdürüyor. 1939 yılında 32 bin 962 kişinin hayatını kaybettiği ve yine binlerce insanın yaralandığı richter ölçeğine göre 8 büyüklüğündeki depremin izlerini süren TRT ekibi Erzincan'daki çalışmalarını hafta sonuna kadar sürdürecek. Yapılan belgesel çalışmasıyla ilgili bilgi veren yönetmen Muammer Göktürk, TRT arşivlerinden de faydalanılarak hazırlanacak belgeselin 2009 yılının ekim ayında yayına girmesinin planlandığını söyledi.
 
TRT'nin, "Unutulmayan Olaylar" Belgeseli'nde, Türkiye'yi ve Türk Milleti'ni yakından ilgilendiren önemli olayları ekrana yansıtmayı amaçladıklarını dile getiren Muammer Göktürk, daha önce, 1958 yılında meydana gelen "Üsküdar Vapuru Faciası", "Zonguldak Grizu Patlaması" ve Ankara'da meydana gelen uçak kazası gibi geçmişte yaşanan olayları tanıklarıyla birlikte gün yüzüne çıkardıklarını belirterek, Türkiye için en üzücü olaylardan biri olan 1939 Erzincan Depremi'ne de yine belgesel içerisinde yer vereceklerini ifade etti. 

Belgesel çekimleri sırasında Erzincan halkından büyük destek gördüklerini anlatan Muammer Göktürk, "69 yıl önce meydana gelen ve 30 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği büyük felaketin üzerinden geçen sürenin ardından izler bulabilmek bizim için en zoru oldu. Depremi yaşayan ve hayatta olan insanları bularak onları o günleri anlatmalarını sağlıyoruz. TRT arşivinden faydalanarak yaptığımız mekan çekimlerinin ardından titiz bir montaj çalışması yapıp, elde ettiğimiz görüntü, fotoğraf ve röportajları hazır hale getireceğiz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 10:38:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
m.canlı IP: 88.242.95.xxx Tarih : 27.12.2008 22:32:49

yıllardır böyle bir belğeselin özlemini çekiyordum.depremin mağduru olarak çeşitli illere göç etmiş bir ailenin bireyiyim emeği geçenleri sayğı ile kutluyorum.