Erzincan Belediyesinin şehir içme suyu şebekesini yenilemeye yönelik geçen yaz uygulamaya koyduğu Beytahtı Projesinden sonra hazırladığı ve AB Mali Yatırım Aracı kapsamında yapılan Çevre Organizasyonu Çalışmalarından onaylanan Cansuyu Projesi’ne AB tarafından yeni ilaveler yapıldı.
15 milyon YTL'lik proje bedeli 28 milyon YTL oldu.
Şebeke yenileme çalışmaları dışında Çarhanek Havzasından elde edilecek suyun ana depoya aktarılması, yeni su depoları inşaatı, şebekenin son teknolojik sistemle donatılması ve su arıtma tesisi inşaatı Cansuyu Projesine dahil edildi.
Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Cansuyu projesinin Çevre orman Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı(DPT)ve İller Bankası Koordinesi’nde yürütüldüğünü belirtti. Buyruk;" Bu proje Erzincan Belediyesinin bugüne kadar hazırladığı en büyük projedir. 60 yıllık bir maziye sahip olan şehir içme suyu şebekesini yenileme çalışmaları 2006 yılında Beytahtı projesi ile başlamıştı. 2007 yılında tamamlanan bu proje ile şehir içme suyu şebekesinin yüzde 17'lik bölümü yenilenmiştir. Geri kalan yüzde 83'lük bölümünün de yenilenmesi içinde hazırladığımız Cansuyu Projesi AB'ye gönderilen 320 proje arasında destek lamaya hak kazanan ilk 8 proje arasına girmiştir. Son olarak proje ile ilgili olarak Ankara'da yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Yaklaşık 28 milyon YTL'lik projenin 20 milyon YTL'lik kısmı AB Hibe Fonlarından karşılanırken geri kalan 8 milyon YTL'lik bölümünü de kendi kaynaklarımızdan karşılayacağız. Proje tamamlandığında şehir içme suyu şebekesi tamamen yenilenmiş olacak"dedi.
YILDA 1 MİLYON YTL ELEKTRİK TASARRUFU SAĞLANACAK
28 milyon YTL'ye ulaşan projeyle şebekenin yüzde 83'lük kısmının yenilenmesi dışında, Çarhanek Havzasındaki suyun ana depoya aktarılması için yeni boru hattı inşa edilmesi, arıtma tesisi inşaatı ve şebeke ile su kuyularının otomasyon sistemine kavuşturulması gibi ilavelerin yapılacağını vurgulayan Başkan Buyruk," Can Suyu Projesi Türkiye'nin en önemli hibe projeleri arasına soktu. Proje tamamlandığında elde edilen yeni su kaynakları depoya kendi cazibesiyle akacağından suyu pompa ile çıkarmak ve yine pompa ile ana depoya basmak için kullanılan elektrik sarfiyatı da ortadan kalkacak. Buna paralel olarak da yıllık elektrik tasarrufu da 1 milyon YTL'yi bulacak. Şebekedeki kırıklar sebebiyle ortaya çıkan yüzde 27'lik su kaybı da ortadan kalkacak . Şehir içme suyu şebekesine her yıl için 9 milyon ton su basılıyor. Bu suyun 4 milyon 200 bin tonu saatlerden tahakkuk ediliyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün kullandığı su, camiler ve umumi çeşmeler gibi para almadan su verdiğimiz yerlerden akan su miktarı ise 2 milyon 500 bin tondur. Geri kalan 2 milyon 500 bin ton ise şebekedeki kayıptır. Kırıklardan, çatlaklardan akarak heba olan sudur. Buda ürettiğimiz suyun yüzde 27'sidir. Biz su üretmek ve şebekeye basabilmek için yılda 1 milyon YTL harcıyoruz Bu hesaba göre yıllık 250 bin YTL yer altına kayıp gidiyor. İşte bu projeyle sağlıklı içme suyu sağlanmasının yanında yılda 250 bin YTL'lik bir tasarruf da sağlanacak. Can Suyu Projesi yapılacak olan yeni ilavelerle Erzincan'ın geleceğe yönelik 100 yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek bir büyüklüğe erişmiştir"diye konuştu.