30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Çayırlı fasülyesi pakete giriyor

Erzincan ve Çayırlı'nın önde gelen tarımsal ürünlerinden biri olan kuru fasulye ilçe ekonomisi için kalkınmanın başlangıcı oluyor.

İlçede en fazla üreticiliği yapılan tarımsal ürün olan kuru fasulye için daha önce Erzincan Tarım İl Müdürlüğü'nün girişimleri ile Kuru Fasulye Üreticileri Birliği kurulmuştu. Erzincan Tarım İl Müdürlüğü tarafından uygulanmakta olan Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi kapsamında Çayırlı ilçesine kuru fasulye temizleme ve paketleme tesisi kurulacak. Çayırlılı üreticiler ürettikleri fasulyeyi birlik çatısı altında kendi marka ve ambalajlarıyla pazara sunacak.


Projenin finansörlüğünü üstlenen uluslararası kuruluşlardan IFAD, OPEC, UNDP ve Tarım Bakanlığı temsilcileri ile Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, Çayırlı'da üreticilerle bir araya gelerek çeşitli incelemelerde bulundular. Çayırlı Kaymakamı Turan Yılmaz ve Belediye Başkanı Fevzi Kılıç ile üreticiler tarafından karşılanan misafirler, kuru fasulye yetiştiriciliği konusunda bilgi aldılar.


Üreticilerle bir araya gelen yetkililer, Çayırlı'ya bağlı köylerin muhtarları ve çiftçileri dinlediler. Çayırlı Kaymakamı Turan Yılmaz, yetkililere Çayırlı'ya verdikleri destekler için teşekkür ederken, kuru fasulyenin Çayırlı için büyük önem taşıdığını söyledi. Kaymakam Yılmaz, üretim aşamasında sorun yaşamadıklarını ancak pazarlama noktasında ilçenin büyük sıkıntıları olduğunu söyledi. Kurulacak olan tesisin bu sıkıntıları ortadan kaldıracağını vurgulayan Çayırlı Kaymakamı Turan Yılmaz, üreticilerin birlik çatısı altında bir araya gelerek dört gözle kurulacak olan tesisi beklediklerini, 2009 yılında fasulye ekiminin daha da arttığını söyledi. Kaymakam Yılmaz, kurulacak olan tesiste Çayırlı Kaymakamlığı olarak üzerlerine düşen görevi severek yapacaklarını da söyledi.
Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi Müdürü Dr.Doğan Akar da uygulanmakta olan bu dış kaynaklı proje ile çiftçilerin istekleri dahilinde sorunların çözülmeye çalışıldığını, uluslar arası kuruluşların temsilcilerinin bu nedenle Çayırlı çiftçisi ile bir araya geldiklerini söyledi.


Tarım Bakanlığı temsilcisi Hürriyet Keçeli ise problemlerin daha net bir şekilde çözüme kavuşturulmasını amaçladıklarını belirterek, kuru fasulyenin ilçe için önemini bildiklerini ve çiftçilerin daha çok kazanması, fasulyenin ilçeye olan katma değerin artırılması için görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi.
Erzincan İl Tarım Müdürü Ali Lek, "2008 yılı sonu itibarıyla Erzincan'da 66.480 dekarlık alanda kuru fasulye üretimi gerçekleştirilmiştir. Ortalama verimin 140 kilo olduğu ilimizde 2008 yılında toplam 10 bin 640 tonluk kuru fasulye üretimi gerçekleştirilmiştir. Kuru fasulyenin tarla bitkileri arasındaki ekiliş oran yüzde 5' tir. Kuru fasulyede üretim ve verim konusunda yaşanan sıkıntılar, Miras hukuku nedeni ile arazilerin sürekli parçalanması ve buna bağlı olarak rantabl tarımın gerçekleşememesi, Ekim nöbetinin uygulanmaması ve buna bağlı olarak üst üste yapılan ekimler sonucunda toprak yorgunluğunun artması ve organik madde seviyesinin giderek azalması, İlimizde genel olarak Dermason, Şeker, Çalı ve Horoz gibi yerel çeşitlerin yaygın olarak ekilmesi ve sertifikalı tohumluk kullanımının çok az düzeyde olması, Bilinçsizce yapılan sulama sonucunda bitkinin su isteğinin zamanında ve yeterli miktarda karşılanamaması ve bazen de aşırı sulama sonucunda fungal hastalıkların oluşumuna zemin hazırlanması, Çiftçilerimizin toprak analizine gerekli özeni göstermemeleri ve bunun sonucu olarak da bitki besleme konusunda aşırı azot kullanımı gibi hatalı uygulamaların yapılmış olması, Toprak hazırlığı, çapalama, yabancı ot kontrolü ve ekim zamanı gibi kültürel uygulamaların zamanında ve yeterli derecede uygulanmaması, Sulama suyu ücretleri başta olmak üzere tarımsal girdilerin maliyetinin yüksek oluşu, Son yıllarda ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de meydana gelen iklimsel değişikliklere (aşırı sıcaklığa) bağlı olarak döllenme ve hasat olgunluğunun gecikmesi olarak sıralanabilir" diye konuştu.
İl Tarım Müdürü Ali Lek, Erzincan Valisi Abdülkadir Demir'in de pazarlama sorunlarının aşılması için çok büyük katkılar sağladığını ifade ederek "Sayın Valimiz de bizimle birlikte sorunların çözümü için çok büyük emekler harcamaktadır. İnşallah bu azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.”diye konuştu.


Çayırlı Kuru Fasülye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Efe de yetkililere teşekkür ederek ürettikleri fasulyeyi değerlendiremediklerini, tüccarların insafına kaldıklarını ve paralarını alamadıklarını söyledi. Bu açıdan kurulacak tesisin bu noktada çiftçiler için çıkış noktası olacağını söyledi. Programda daha sonra muhtarlar ve üreticiler yetkililerin sorularını cevaplandırdı. Program konuklara kuru fasulye yemeği ikramı ile sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 15:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?