18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Çayırlılı çiftçiler eğitiliyor

Çayırlı ilçesi kaymakamlığınca bir süre önce başlatılan Süt Toplama Merkezlerinin kuruluş çalışmalarının tamamlanması sonrası ilçe Tarım Müdürlüğünün işbirliği ile çiftçilere yönelik olarak Süt konusunda eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenleniyor.

İlçeye bağlı Balıklı ve Yeşilyaka köylerinde düzenlenen toplantılara ilçe Kaymakamı Abdullah Akdaş, İlçe Tarım Müdürü Murat Türkmen, Veteriner Hekim Mutlu Tekbıyık, Ziraat Mühendisi Ebru Ülkü Aydınlı, Balıklı ve yeşilyaka köyleri TKK Başkanları ile köylü vatandaşlar katıldı. Kaymakam Abdullah Akdaş, amaçlarının ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan ilçede çiftçilerin gelir düzeyini iyileştirmek olduğunu belirterek,"Süt Toplama Projesi Çayırlı'da ilk kez gerçekleştirilecek geniş kapsamlı bir projedir. Projenin maliyeti de yaklaşık 150 bin YTL'dir. Bu proje ilçemiz merkez ve köylerinde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri aracılığıyla yürütülmektedir. Hale hazırda uygulanması tamamlanmış 3 adet hayvancılık projesi ile ilçemize 600 adet kültür ırkı büyükbaş hayvan gelmiş olup düğer projelerinde uygulamaya geçirilmesiyle bu sayı 1200'e çıkacaktır. İlçemizdeki mevcut hayvan potansiyeline hayvancılık projeleri aracılığıyla gerilecek olan kültür ırkı hayvanlarda eklenince önemli miktarda bir süt üretimi olacaktır. Söz konusu bu süt potansiyelinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Köy muhtarlıkları ve Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinden kaymakamlığımıza gelen yazılı ve sözlü taleplerde süt toplama işinin köylülerin kendi çabaları ile yapılmadığını ve bu işin kaymakamlık ve ilçe Tarım müdürlüğünce organize edilmesi istenmiştir. Bu organizasyon çiftçimizin ekonomik anlamda biraz daha güçlenmesi içindir. Çiftçilerimizin 12 ay boyunca gelir sağlayabileceği bir iş kolu oluşacaktır. İlçemiz açısından önemli faydalar sağlayacağına inanıyorum. Bu organizasyonu devamı için çalışmalarımız devam etmektedir."dedi.

İlçe Tarım Müdürü Murat Türkmen'de konuşmasında, Çayırlı'da uygulanan hayvancılık projelerinin başarılı olabilmesi için hayvanlardan elde edilen sütün sağlıklı bir şekilde toplanıp pazara sunulabilmesinin temel şart olduğunu vurguladı. Türkmen," İlçe merkezi başta olmak üzere ilçeye bağlı Harmantepe, Yeşilyaka, Çaykent, Yazıkaya, Bölükova ve Yaylakent köylerinde süt toplama merkezleri oluşturulmuş ve süt toplama tankları kullanıma hazır hale getirilmiştir. Verimli, Cennetpınar ve Balıklı köylerinde ki süt toplama merkezleri de tamamlanma aşamasındadır. Bu merkezlerinde hizmete girmesiyle ilçe genelinde toplam 10 merkezde süt toplama faaliyeti yürütülecektir. Kaymakamlığımızın destekleriyle bölgemizde ilk kez böyle bir proje uygulanmaktadır. Süt toplama projesinin uygulanması ile çiftçilerimizin gelir düzeyinin artmasının yanısıra ilçe ve bölge ekonomisine de önemli katkılar sağlayacaktır. Süt toplam organizasyonunda sağlanacak başarı ilçe hayvancılığının da gelişmesinin önünü açacaktır"diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 16:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?