30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Çift başlı manda şaşırttı

Erzincan merkeze 15 kilometre uzaklıktaki Oğlaktepe köyünde, 30 yıldır hayvancılıkla uğraşan Şekip Akçan'a ait bir büyükbaş hayvan çift başlı yavru doğurdu. 4 saat süren sezaryen ile gerçekleşen operasyonun ardından doğum ölü olarak gerçekleşti.

Edinilen bilgiye göre dün akşam saat 20:00 sıralarında, Şekip Akçan'a ait mandanın doğum yapmaması üzerine durum veteriner hekim Bülent Öztürk'e haber verildi. Veterinerin çabasına rağmen de doğum olmayınca sezaryen kararı alındı. Ahırda yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından doğan çift başlı yavru, veteriner ve hayvan sahibi tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

Besici Şekip Akçan, ''Ahırımda 20'nin üzerinde hayvanım var. Dün gece hayvanım veteriner gözetiminde sezaryen ile doğum yaptı. Doğumda çift başlı buzağı dünyaya geldi. Veteriner bir türlü kanamayı durduramayınca ineğim telef oldu. Kısa süre sonra çift başlı olarak dünyaya gelen buzağı da telef oldu'' dedi.

Veteriner hekim Bülent Öztürk, bu gibi doğumları büyükbaş hayvanların gebeliği sırasında aşırı miktarda kimyasal ilaç kullanımına bağladıklarını belirterek, "Manda cinsi hayvanlar çok kolay doğum yapabilirler. Ancak uzun uğraşlara rağmen doğum gerçekleşmeyince sezaryenle yavruyu aldık. Yavrunun 2 başı olduğunu görünce çok şaşırdık. Erzincan'da nadiren rastlanılan bu gibi doğumların sebebi aşırı kimyasal ilaç kullanımı ve bilinçsiz beslenmeden kaynaklanabilir" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2009 Pazartesi 17:36:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?