5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Dağcıların yarışı nefes kesti

Kemaliye ilçesinde düzenlenen 4. Uluslar arası Doğa Sporları Festivali'nde dağcıların sportif kaya tırmanma yarışı, izleyenlerin nefeslerini kesti. 

Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından Horozgözü mevkiindeki kayalık bölgede gerçekleştirilen yarışa Türkiye, Bulgaristan, Rusya ve İran'dan toplam 15 dağcı katıldı. 

Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca'nın da izlediği yarışmada, dağcılar daha önce belirlenen hatlardan 18 metre yüksekliğindeki sarp kayalığa çıkmaya çalıştı. Türk sporcuların başarılı bir performans gösterdiği tırmanış sırasında dağcılar zaman zaman zor anlar yaşadı. 8 ile 10 dakikalık sürelerde belirlenen rotanın düşmeden son noktasına çıkmaya çalışan dağcılardan kayaya iyi tutunamayanlar ise düştü. Yarışma sonunda erkeklerde Türkiye'den Mümin Karabaş birinci, Bulgaristan'dan Kiril Hristov ikinci ve yine Bulgaristan'dan Mincho Petkov üçüncü oldu. Bayanlarda ise Bulgaristan'dan Raina Grigorova birinci, Türkiye'den Zeynep Tantekin İnci ikinci, Bulgaristan'dan Ana Hristova üçüncü oldu. Müsabakalarda İranlı dağcılar dereceye giremedi. 

Aynı bölgede Dağcılık Federasyonu tarafından düzenlenen Dağcılık Temel Eğitim Kampı'ndaki çalışmaları da izleyen Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, kampta Türkiye'nin 16 ilinden gelen 98 sporcu ve 12 yönetici olmak üzere toplam 110 kişi bulunduğunu belirterek, "Kampa katılan dağcı adayları burada dağcılıkla ilgili temel bilgiler alıyorlar. Kampa katılanlar, 7 gün boyunca toplam 98 saatlik derste yürüme tekniği, kamp yeri tercihi, kampın dizaynı, kamp kurulması, tırmanma tekniği, serbest tırmanış, malzemeli tırmanış gibi konuları öğreniyor. Bu süre sonunda kampa katılanlar teorik ve pratik eğitime tabi tutulacak, başarılı olanlar bir sonraki kampa katılmaya hak kazanacak" dedi. 

Karaca ayrıca, yabancı sporcuların da katılımıyla gerçekleştirilen sportif kaya tırmanışının doğa sporları festivaline uluslararası boyut kazandırdığını ve etkinliklere renk kattığını söyledi. Sportif kaya tırmanışında dereceye girenlere ödülleri, Kemaliye Belediye Başkanı Mustafa Haznedar ve Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca tarafından verildi. 
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 11:33:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?