22
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZİNCAN

Deniz Baykal Erzincan'da

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi raportörünün görevini yaptığını, bunu tartışmanın yanlış olduğunu belirtti.

Bir dizi etkinliklere katılmak üzere Erzincan'a gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, havaalanında basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevaplandırdı.

Anayasa Mahkemesi raportörünün "AK Parti kapatılmasın" şeklindeki raporuyla ilgili değerlendirmede bulunan Baykal, "Eğer hukuk düzenli bir şekilde işliyorsa, kurallarına göre çalışıyorsa, kamu vicdanını rahatsız eden bir ihlal söz konusu değilse, benim görüşüme göre yargının işleyişine müdahale etmekten kaçınılmalıdır. Yargının kararı saygıyla beklenmelidir. Anayasa Mahkemesi bu konularda sorumlu, dikkatli bir anlayış içinde görevini yapıyor. Başsavcı her türlü siyasi bağlantının ötesinde kendisine verilen görevi yerine getirerek iddianamesini hazırladı, ortaya koydu. Siyasi tartışma konusu yapmak bence doğru olmaz. Hukuk işliyor. Anayasa Mahkemesi üyeleri sorumluluklarının bilincinde. Raportör görevini yaptı ve açıkladı. 'Bunu beğeniyoruz, beğenmiyoruz' diye bir tartışma yapmamız yanlıştır. Siyasetçilerin bundan uzak durması lazım. Eğer temel hukuk ilkeleri ihlal ediliyorsa, işin ele alınış tarzında vahim yanlışlıklar, hukuksuzluklar, ilkesizlikler varsa o zaman elbette hepimizin, 'Bu ne biçim hukuk' diye müdahale etmek görevimiz ama Anayasa Mahkemesi'nde hukuk düzenli çalışıyor" dedi.

'AK Parti'nin kapatılması halinde kıyamet kopar' söylentilerinin hatırlatıldığı Baykal, şunları kaydetti: "Bunlar dediğim gibi doğru tartışmalar değil. Hukuk işleyecek, işledikten sonra hangi karar alınırsa alınsın, Türkiye'nin demokrasi birikimi, ortaya çıkacak tabloyu demokrasimizi sahiplenip işleterek aşmaya elverişlidir. Bu konuda hiç kuşku duymuyorum. Bir yargı kararı eğer hukuk çerçevesinde alındı ise hukuki ilkeler ve yöntemler, hukuki yetkiler gözetilerek sadece hukuki bir anlayış içerisinde konu ele alınıp değerlendirilmişse demokrasimizin bundan zarar görmesi söz konusu olmaz. Elbette yeni bir durum ortaya çıkar alınan karara bağlı olarak. Ama Türkiye demokrasisi bu durumu aşar. Türkiye'de zaman zaman geçmişte de bu tür sıkıntılar yaşandı ama demokrasimiz kararlılıkla işlemesini sürdürdü."

Türkiye'nin çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu ifade eden Baykal, krizin herkes tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Geçmişte AK Parti'nin özeleştiri yapması gerektiğini söylediğini hatırlatan Baykal, "O zaman da, 'Ne özeleştirisiymiş?' diyerek meydan okumuşlardı. Geldiğimiz noktada bir özeleştirinin ne kadar yerinde olduğu, gerekli olduğu eminim AK Parti'nin yöneticileri tarafından da kavranmıştır. Artık bundan sonra bir özeleştirinin ötesinde, yeni bir politika ve siyaset
anlayışını, AK Parti'nin ya da onun yerine başka bir parti kurulması söz konusu olursa o siyasi partinin mutlaka değerlendirmesi gerekir. Türkiye'yi buraya getiren AK Parti politikalarıdır. O politikalar aynen devam ettirilemez. AK Parti'nin yerini bir başka siyasi parti alması söz konusu olursa bu parti tarafından da devam ettirilemez. Bunu anlamak lazım. Türkiye'yi rahatlatmak lazımdır. Türkiye'nin, Anayasası'nın temel ilkeleri ile çatışır bir yönetim anlayışından mutlaka kurtarılması lazımdır. Umarım bu
dersi herkes almıştır ve inşallah Türkiye bu konuda bir taze başlangıç yapma şansını elde eder" ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 17:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?