18
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Deprem güvenliği olmayan bina stoğu

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Tankut, Türkiye'de yeterli deprem güvenliği taşımadığı bilinen büyük bir bina stoğu bulunduğunu söyledi. 

Erzincan Üniversitesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Erzincan Şubesi işbirliği ile E.Ü. Eğitim Fakültesi Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen konferansa Vali Ali Güngör, E.Ü. Rektörü Prof.Dr. Erdoğan Büyükkasap'ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Erzincan Şube Başkanı Bircan Ekinci’nin açılış konuşmasından sonra konferansına başlayan ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Tankut, ‘Betonarme Yapıların Deprem için Güçlendirilmesi’ni anlattı. 

İnşaat mühendislerinin büyük bir kısmının Türkiye'de ki bina güçlendirme işlerini 1992 yılı Erzincan depreminden sonra ciddiye almaya başladığını belirten Tankut, daha önce bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını söyleyerek, “1992 Erzincan Depremi'nden sonra bina güçlendirme konularına daha ciddi bakılmaya başlandı. İnsanları ve yapıları depreme hazırlıklı olan yörelerde can kaybı yaşanmaz, bizim gibi yapıları ve insanları depreme hazırlıklı olmayan toplamlarda çok ciddi afet oluşturur bir deprem.'' dedi. 

Afet yönetimi ve risk yönetimi olgularını da ele alan Prof. Tankut, bina güçlendirme konusunun hükümet değil Devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini belirtti. 

Risk yönetiminin büyük miktarda can kurtarabileceğini belirten Prof. Tuğrul Tankut, devletin risk yönetimini uzun vadeli olarak sürdürebilmesi gerektiğini belirtti. 

Tankut, "En az risk yönetimini 30-40 yıl yürütmek gerekiyor. 10 yıl ciddiyetle risk yönetimi yapılırsa yaşanacak olası bir depremde ölü sayısı iner. İstanbul depreminde 50 bin olarak beklenen can kaybı 5 bine iner. Bu 45 bin kişinin kaybedilmesinin engellenmesi demektir. Eğer 30 yıl boyunca ciddiyetle risk yönetimi yapılırsa deprem sonrasında olası ölü sayısı yüzde 1'e kadar düşürülebilecektir. Yani 50 bin kayıp 500’e iner. Mal kaybı da bununla orantılı olarak düşünülebilir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 14:21:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?