4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZİNCAN

Dev ağaçta ölüm oyunu

Erzincan Bahçeliköy Beldesinde Şükran Güner (63) e ait bahçede bulunan 200 yıllık olduğu ileri sürülen ceviz ağacı devasa büyüklüğü ve verimi ile vatandaşların ilgi odağı oluyor.

200 yıllık olduğu söylenen ağaçtan ortalama 20 teneke ceviz alınıyor.Erzincan’da ceviz hasadının başlaması ile birlikte pazarlar cevizle doldu taştı. Fakat üreticiler ceviz’i pazara getirebilmek için bin bir uğraş vermek zorunda kalıyor.

Hatta bir teneke ceviz alabilmek için insanlar ağaçlarda ölüm oyunu oynuyor. Erzincan merkeze 10 kilometre mesafede bulunan Bahçeliköy Beldesinde 200 yıllık olduğu ileri sürülen dev ceviz ağacı, görenleri hayrete düşürüyor. Yaklaşık 45 metre yükseklikte olan ağaçtan ceviz toplamak ise oldukça zor.

Bahçesinde bulunan ceviz ağacından aldığı cevizlerin Tenekesini 45-50 YTL civarında sattığını ifade eden Şükran Güner (63) , ürettiği cevizin Erzincan’ın en kaliteli cevizi olduğunu söyleyerek , en lezzetli cevizlerin kendi ağacında yetiştiğini belirtti. Cevizin oldukça büyük olması nedeniyle kendisinin hasadını yapamadığını belirten Şükran Güner, yakın akrabası n Kenan Aktaş’ı dev ağacın başına çıkarttığını söyledi.

Bahçesinde bulunan diğer meyve ağaçlarında da hasat yaptıktan sonra çemiş, bastık, pestil, pekmez gibi gıda ürünler yaparak İstanbul’da kendisine sipariş veren komşularına sattığını belirten Şükran Güner bu sayede aile bütçesine katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Yerden 45 metre yükseklikte ölüm oyunu oynayan Kenan Aktaş uzun yıllardan beri ceviz ağaçlarına çıktığını söyleyerek, ceviz ağaçlarının dikkatli olunduğunda tehlikeli olmadığını belirtti. 200 yaşında olduğu söylenen ağaçtan kısa bir süre içerisinde ortalama 20 teneke ürün elde edildiğin söyleyen Aktaş herkesin ceviz ağacına çıkamayacağını belirterek vatandaşları uyardı.

Yasin Köz - Kenthaber / Erzincan
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2005 Perşembe 09:48:57
Güncelleme :13 Ekim 2005 Perşembe 12:52:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?