23
Mayıs
2024
Perşembe
ERZİNCAN

Dilenciye ceza yağdı

Erzincan Emniyet Müdürlüğü tarafından 1 Haziran 2008 tarihinde kent merkezinde vatandaşların dilenmek suretiyle suç işleyen 165 kişi hakkında yasal işlem yapılarak 11 Bin YTL para cezası kesilirken, dilencilerin üzerinden çıkan 7 bin YTL'ye de el konuldu.

Erzincan Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekipleri, Erzincan'da dilenci operasyonuna başladı. üç vardiya halinde gece gündüz demeden dilenci operasyonu yapan ekipler geçtiğimiz Cuma gününden itibaren Cami önlerinden başlamak üzere dilenci toplama işlemini sürdürüyor.

Yaz tatilinin olması nedeniyle çalışan çocuk ve dilenci sayısında artış olduğu dikkatlerden kaçmazken bu sayının Ramazan Ayında da artacağı ihtimaline karşılık emniyet ekipleri sıkı bir denetim yapıyor.


İl Emniyet Müdürü Dr. Ahmet Çimen, dilencilerle mücadelede izlenen yolu şöyle anlattı; "6237 sayılı Türk Ceza Kanununun 229/1’nci fıkrasında, "Çocukları, beden veya ruh bakımından kendini idare edemeyecek durumda olan kimseleri dilencilikte araç olarak kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır..." hükmü mevcut olup aynı maddenin diğer fıkralarında ise bu suçun nitelikli halleri gösterilmiştir.

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 33/1’nci fıkrasında, " Dilencilik yapan kişiye altmış iki Yeni Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca dilencilikten elde edilen gelire el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir..." hükmü yer almaktadır. Her iki yasa da bilindiği üzerine 01 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Yürürlülük tarihinden itibaren ilimizde İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerince kabahatler yasasının yukarıda izahı edilen maddesine aykırılık eden 126 dilenci hakkında işlem yapılmıştır. Hakkında işlem yapılan dilencilerin büyük bölümünün Valilik, Belediye ve ilgili bağlantılı diğer sosyal yardım kuruluşlarından yardım aldıkları bilinmektedir.

Dilencilik yapanların genellikle Cuma Namazı ve Bayram Namazı vakitlerinde cami önlerinde, işlek caddelerde oturarak ya da gezerek el açmak suretiyle, alış-veriş merkezleri önlerinde veya esnafı dolaşmak suretiyle hareket ettikleri görülmüştür" ifadelerine yer verdi

Ramazan ayı sonuna kadar üç vardiya halinde gece gündüz demeden resmi ve sivil olmak üzere 45 ekiple birlikte yaklaşık 150 polis dilenci, çalışan çocuklar üzerinde denetimlerini aralıksız sürdürecek.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 18:19:22
Güncelleme :18 Ağustos 2008 Pazartesi 18:28:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?