5
Mayıs
2024
Pazar
ERZİNCAN

Egsoz denetimleri artıyor

Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürü Zakir Karartı, motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazının çevreyi tehdit eder duruma geldiğini, bu amaçla egzoz emisyon denetimlerinin sıkılaştırılacağını söyledi. 

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sayıları her geçen gün artan motorlu taşıtlardan çıkan egzoz gazlarının tehlikelerinden canlıları ve çevreyi korumayı amaçladıklarını dile getiren Çevre ve Orman İl Müdürü Zakir Karartı, kirli havanın, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olduğunu belirtti. 

Karartı, "Bu anlamda trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliği ve tehlikelerinden insanları, çevreyi korumak için yaptığımız denetimleri daha da sıkılaştıracağız. Araç sahipleri, araçlarının egzoz emisyon ölçümlerini taşıtın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren 1 ay içerisinde, devamında ise hususi otomobiller ilk 3 yaş sonunda ve devamında her 2 yılda bir, resmi otomobiller ilk 2 yaş sonunda ve devamında yılda bir, diğer motorlu taşıtlar 10 yaş sonunda yılda bir yaptırmaları gerekir." diye konuştu. 

Araç sahiplerini, egzoz emisyon ölçümlerini yaptırmayı ihmal etmemeleri yönünde uyaran İl Müdürü Zakir Karartı, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 539 YTL, yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise bin 78 YTL idari para cezası uygulanacağını açıkladı. Motorlu kara taşıtlarının egzoz emisyonlarının ölçümleri ve yetki verilen ölçüm istasyonlarının denetlenmesinden bakanlığın merkez ve taşra teşkilatlarının yetkili ve sorumlu olduğunu kaydeden Zakir Karartı, 2007 yılında egzoz emisyon ölçüm ve denetim işleminin aksatılmadan yürütüleceğini vurguladı.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2007 Pazartesi 12:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?