23
Mayıs
2024
Perşembe
ERZİNCAN

Emisyon cezalarına sıkı önlem

Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce il merkezinda ciddi hava kirliliğine sebep olan standartlara aykırı emisyonlara sahip olan araçlara bin 155 YTL para cezası uygulanıyor.

Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürü Zakir karartı, yaptığı açıklamada, sayıları sürekli artış gösteren motorlu taşıtların il merkezinde ciddi hava kirliliğine sebep olduğunu belirterek, motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzos emisyonlarının azaltılmasında egzoz emisyon ölçümleri ve denetimlerinin büyük önem taşıdığını söyledi. Motorlu taşıt sahiplerinin, egzos emisyonlarının yönetmenlikte belirlenen standartlara uygunluğunu belgelemek üzere egzos ölçümü yaptırmak zorunda olduklarını vurgulayan Karartı," Aksi takdirda bin 155 YTL idari para cezası uygulancaktır. Motorlu taşıt sahipleri taşıtın cinsine, kullanım amaç ve şekline uygun olarak hususi otomobiller için ilk 3 yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir defa, resmi otomobiller için ilk 2 yaş sonunda ve devamında yılda bir defa, diğer motorlu taşıtlar için ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir defa, trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar için 10 yaş sonunda yılda bir defa, taşıtın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzos gazı emisyon ölçümü yaptırmak zorundadırlar. Devam eden emisyon ölçümleri ise taşıtın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulanmaktadır. 2008 yılı egzos gazı emisyon ölçümünü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 577 YTL ve yönertmenlikte belirtilen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise bin 155 YTL idari para cezası her hangi bir süre verilmeksizin öngörülmektedir." dedi.

Erzincan'da belirtilen periyotlarda ölçüm yatırmayan egzos gazı emisyon ölçüm pulu, ruhsatını bulundurmayan motorlu taşıt sahiplerinin tespiti amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü il birlikte denetimler yapıldığını vurgulayan Karartı, şöyle dedi: " Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzos gazlarının sebep olduğu hava kirliliğinden ve tehlikelerinden, canlıları ve çevreyi koruma amacıyla Erzincan'da egzos ölçümlerine ve taşıtların egzos emisyon ölçüm pulu bulunup bulundurmadığına ilişkin denetimlere ciddi manada önem veriliyor. Bu konuya dikkat etmeyenler hakkında gerekli işlemler yapılacaktır. İlgili mevzuat çerçevesinde 3 yetkili servise 'Egzos Emisyon Ölçüm Yetkisi verilmiştir."

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2008 Perşembe 14:47:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?