9
Mayıs
2024
Perşembe
ERZİNCAN

Erzincan: 'Kelkit Platformu' Erzincan'da toplandı

Kelkit Havzası içerisinde bulunan 5 il ve bu illere bağlı 16 ilçenin katılımıyla geçen yıl kurulan Kelkit Platformu’nun değerlendirme toplantısı Erzincan’da yapıldı.

Tokat, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Giresun illerinin katılımıyla kurulan Kelkit Platformu’na, Erzincan’ı temsilen Refahiye İlçesi ev sahipliği yaptı. Erzincan-Refahiye Karayolu’nun 44. kilometresinde bululan Yıldırım Akbulut Kayak Tesisleri’nde bugün gerçekleştirilen toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Toplantının ilk bölümünde, platform üyesi bazı ilçelerin belediye başkanları, ilçeleriyle ilgili bilgiler sundu. Toplantıda daha sonra konuşan ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, platformun İstanbul’da yapılan toplantısını değerlendirerek, İstanbul’daki yöneticilerin, Kelkit Platformu’na üye illerin yöneticilerden çok şey öğrenmeleri gerektiğini ileri sürdü.

Toplantıda daha sonra konuşan Giresun Vali Vekili Ömer Karaman ise, platforma üye illerin birçok ortak değeri paylaştığını belirterek, Kelkit Platformu’nun, çok yerinde bir oluşum olduğunu dile getirdi.

Giresun Vali Vekili Ömer Karaman’ın ardından Erzincan adına bir konuşma yapan Erzincan Valisi Refik Arslan Öztürk de, ülkenin kaynaklarının iyi kullanılmadığını belirterek, "Her zaman ülkenin potansiyelinden söz ediliyor. Ancak o potansiyeli kullanamadıktan sonra, ancak seyircisi olabiliyorsunuz. İşte zor olan ve çözümlenmesi gereken de bu. Belediyeler, il özel idareleri, kendi işlerini yapsalar, hiç kimseye ihtiyaç duymayacaklar ancak borçlanma konusunda adeta birbirleriyle yarışıyorlar" dedi.

Özel İdare ve Mahalli İdareler yasalarının değiştirilmesiyle, belediyelerin güçlendirileceğinin ileri sürüldüğünü kaydeden Öztürk, "Neyle güçlendirilecek belediyeler? Para mı basacak Türkiye? Belediye devletten, devlet IMF’den borç alarak, varlığını sürdürebiliyor. Hangi projenin arkasından koşuyoruz? Yapamıyoruz, başaramıyoruz bunu" diye konuştu.

"İnsanımız, bölgemiz çok fakir. Yapılacak çok işimiz var" diyen Vali Refik Arslan Öztürk, "Kelkit Platformu, bu anlayışı hakim kılsın. Gönlümüze baharlar getirsin. Bize insanlığımızı, yurttaş olmayı, ülke sevgisini hatırlatsın" şeklinde konuştu.

Toplantıda daha sonra konuşan Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu da, mevcut imkanların ve kaynakların iyi kullanılması halinde birçok şeyin başarılacağına işaret etti. Vali Nasuhbeyoğlu, "Ancak elimizdeki kaynaklarımızı en iyi şekilde halkın hizmeti için kullandığımız zaman, kutsal görevimizi yapmış oluyoruz. Yoksa hanlar, hamamlar, saraylar, halkın cebine bir kuruş getirmeyecek işhanları yaparak değil. Devletimizin verdiği o yasal payları, mutlaka yerinde kullanmamız gerekmektedir" ifadesinde bulundu.

Konuşmaların ardından Kelkit Platformu Genel Sekreteri ve Tokat İl Özel İdare Müdürü Adnan Şahin, platformun kuruluş amacını, projelerini ve çalışmalarını içeren bir sinevizyon gösterisi sundu.

Platformun çalışmalarıyla ilgili gündem maddelerinin de görüşüldüğü değerlendirme toplantısında ayrıca, ilki geçen yıl yapılan ve yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı Taksim Yürüyüşü’nün ikincisinin, 12 Haziran’da yine İstanbul’da yapılmasına ve Kelkit Havzası Kalkınma Birliği’nin ilk genel kurulu ile daha önce Sivas’ta gerçekleştirileceği açıklanan Kelkit Platformu İkinci Genel Kurul Toplantısı’nın birleştirilerek, Temmuz ayı içerisinde Tokat’ta yapılmasına oy birliğiyle karar verildi.

Erzincan’daki Kelkit Platformu’na katılan il ve ilçe yöneticileri, toplantı sonrasında yenilen öğle yemeğinin ardından Erzincan’dan ayrıldı.

ERZİNCAN-(İHA)
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2004 Cuma 18:22:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?