23
Mayıs
2024
Perşembe
ERZİNCAN

Erzincan ev sahipliği yaptı

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Erzincan İl Temsilciliği, hafta sonu çevre illerden gelen TEMA gönüllülerini ağırladı. 

Erzurum, Sivas ve Tokat illerinden gelen TEMA temsilcileri ve gönüllülerini ağırlayan Erzincan TEMA İl Temsilciliği, konuklarına Erzincan’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Erzincan Belediyesi Kültür Evi’nde bir araya gelen TEMA gönüllüleri, burada yaptıkları toplantıda, TEMA’nın illerdeki çalışmaları ve karşılaşılan problemleri masaya yatırdılar. 

Toplantının ardından Çağlayan Beldesinde bulunan Girlevik Şelalesi’ni gezen TEMA gönüllüleri şelalenin doğal güzelliğine hayran kaldılar. Daha sonra Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Sahası’nda incelemelerde bulunan TEMA gönüllüleri, çalışmanın son derece örnek ve güzel bir çalışma olduğunu dile getirdiler. 

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Erzincan TEMA İl Temsilcisi Aydın Kökhan, haftasonu Erzincan’da gerçekleştirilen bu çalıştayın son derece verimli geçtiğini söyledi. Bu tür çalıştayların bundan böyle sık sık yapılacağını kaydeden Aydın Kökhan, TEMA Vakfının ülke genelinde üstlendiği misyon doğrultusunda çalışmalarına devam ettiğine dikkati çekerek, “Bugün geldiğimiz noktada maalesef ülke topraklarımız erozyon karşısında yok olmaktadır. Akarsularla akıp giden geleceğimizdir. Toprak artık insanlar için vazgeçilemeyecek unsurlardan biri haline gelmiştir. Ülke olarak yapmamız gereken en önemli şey elimizde bulunan toprak ve su kaynaklarını en iyi şekilde korumaktır. Her geçen gün verimli topraklarımızın miktarı insan kaynaklı nedenler yüzünden azalmaktadır. Ancak bunları yapmak için çok fazla zamanımız kalmadı. Bir an önce toplum olarak harekete geçmek zorunluluğumuz vardır. Bu noktada her şeyi devletten beklemek de yanlış olacaktır.” 

Bu konuda toplumda herkese görev düştüğünü ifade eden Aydın Kökhan, şunları söyledi; “Bu bir seferberlik hareketi gibi düşünülmelidir. Üzülerek belirtmeliyim ki Erzincan da şiddetli erozyon tehdidi altında bulunmaktadır. Bilindiği gibi ilimiz sınırlarından geçen Fırat Nehri ülkemizin en fazla toprak taşıyan nehri konumundadır. Yılda yaklaşık 120 milyon ton toprağı taşıyan Fırat, nehir üzerinde kurulmuş bulunan barajlarımıza da çok büyük zarar vermektedir. TEMA olarak amacımız felaket tellallığı yapmak değil, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini korumaktır. Her gün televizyon ve gazetelerde su, toprak ve enerji kaynaklı savaş yada şiddet haberlerini görüyoruz. Dünyadaki doğal kaynaklar giderek azalmaktadır. Artan dünya nüfusu ve küresel ısınma tehdidindeki yeşil gezegenimiz artık yetmemektedir. Kimse toprak yada su üretebilecek güce sahip değildir. O zaman elimizdekilerin kıymetini iyi bilmek bir mecburiyettir.” 

Özellikle gençlerin ve çocukların bu konularda eğitiminin şart olduğunu anlatan Kökhan, “Sonuçta saydığımız bu tehlikelilerin hepsinin altında yatan unsur insan faktörüdür. Sorunları çıkaran insan, çözümünü de bulacaktır. Sadece tehlikenin farkına varmamız yeterlidir. Biz bunları topluma anlatarak ülkemizi bu tehlikelerden korunmayı amaç edindik. Ve bizim gibi düşünen herkesi de vakfımıza bekliyoruz” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 14:29:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?