30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Erzincan Sazlığı kül oldu

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli sulak alanlarından olan ve Erzincan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Milli Parklar Şubesi'nin koruması altında bulunan Erzincan Sazlığı'nın önemli bir bölümü çıkan yankında kül oldu.

Erzincan'a 15 kilometre mesafedeki Ekşisu mesire alanının yakınında bulunan Ekşisu Sazlığı'nda öğle saatlerinde bilinmeyen bir sebepten çıkan yangında 5 hektarlık sulak alandaki sazlığın yaklaşık 3 hektarı tamamen yandı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına müdahale etmek isteyen Erzincan Belediyesi itfaiye ekibinin aracı yumuşak zeminde çamura saplandı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale edemeyince devreye Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü'nün yangın söndürme ekipleri girdi. Ekip de sulak alanda ilerlemekte güçlük çekince zeminin kuru olduğu yerlerde yangına müdahale edebildi. Çok sayıda kuş türünü bünyesinde bulunduran sazlıktaki kuşlarda yangından etkilendi.
Ekşisu Sazlığı'ndaki yangın, rüzgarın etkisini kaybetmesiyle kendiliğinden söndü.

EKŞİSU SAZLIĞI, ÖNEMLİ BİTKİ ALANI

Önemli Bitki Alanı (ÖBA) olarak belirlenen Ekşisu Sazlığı, Erzincan Ovası'nın kuzeydoğusunda yer alan bir sulak alan ekosistemi. Sazlık, değişik kuş türlerinin yanı sıra hem tatlı su, hem de tuzcul bitkilerin zengin bir çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. Alanın en önemli bitki türlerinin başında Erzincan sütotu (Sonchus erzincanicus) geliyor.

Türkiye'nin yad a dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan Erzincan sütotuna ev sahipliği yapan sazlığının kendisinin de bu bitki kadar değerli olduğunu ifade ediliyor. Buna karşın ÖBA sulak alan sistemi kirlenme, tarım alanı ya da meraya dönüştürmek amacıyla kurutma, aşırı otlatma ve yapılaşma nedeniyle büyük bir tehdit altında.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Mart 2009 Pazar 18:45:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?