8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZİNCAN

Erzincan'da şap aşısı yaptırmayana para cezası

 Erzincan Tarım İl Müdürlüğü, şap aşısı yaptırmayan çiftçilerin para cezasına çarptırılacağını açıkladı.
Tarım İl Müdürlüğü'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, ilkbahar dönemi şap aşı kampanyasının devam ettiği hatırlatılarak, şap hastalığıyla ilgili bilgilere yer verildi. Şap hastalığının, virüslerin sebep olduğu son derece bulaşıcı bir hayvan hastalığı olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu hastalık hayvan veya hayvansal ürünlerden insanlara da bulaşabilmektedir. Hastalık, insanlarda sağlık açısından ciddi risk oluşturmasa da, hayvanlarda oldukça önemli sağlık problemlerine ve ciddi verim kayıplarına neden olmaktadır. Şap virüsü hava yoluyla, hayvanların ağız ve burun salyalarıyla ve bunlara bulaşık materyaller aracılığıyla hayvandan hayvana hızla yayılır. Hastalığa yakalanan sığır ve koyunlarda ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi genel belirtilerin yanında, ağız ve burunda yaralar, bu yaralara bağlı olarak şekillenen salya ve burun akıntısı, ayaklarda oluşan yaralar nedeniyle de ağrılı yürüyüşlerle seyreder. Hasta hayvanların et ve süt verimi düşer, zaman zaman buzağı ve kuzu ölümleri meydana gelir."

95 BİN HAYVAN AŞILANACAK
Hastalığın, hayvan ve hayvansal ürünlerin ihracatına engel teşkil ettiği ve verim kayıpları nedeniyle ülke ekonomisini zarara uğrattığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:
"Hastalığın tedavisi için yapılan harcamalar, gerek çiftçilerimizin bütçesine, gerekse ülkemiz ekonomisine ek yük getiriyor. Yol açtığı kayıpların önüne geçmek, söz konusu hastalığa karşı koruyucu tedbirleri almakla mümkün olur. Bunların başında da aşı uygulamaları gelir. Bu yıl Mart ayında başlayan ve Nisan sonuna kadar devam edecek olan 'İlkbahar Dönemi Aşı Kampanyası'nda, dört aylıktan büyük yaklaşık 95 bin sığır aşılanacak. Aşının gebe hayvanlara (doğumuna on beş gün kalana kadar) uygulanmasında da herhangi bir sakınca bulunmuyor."

AŞI YAPTIRMAYANA 893 MİLYON LİRA CEZA
Kampanya döneminde muhtarlıklar, belediye yetkilileri ve çiftçilerin, aşı uygulamalarında görevlendirilen personele yardımcı olmasının, hayvan ve insan sağlığının yanı sıra ülke ekonomisinin geleceği için de büyük önem teşkil ettiği belirtilen açıklamada, aşı yaptırmanın kanuni bir zorunluluk olduğuna değinildi. Açıklamada ayrıca, aşı yaptırmayanların 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun 51. ve Bazı Kanunlardaki Cezaların İdari Para Cezasına Dönüştürülmesine Dair Kanun'un 37'nci maddesi gereğince, 2004 yılında uygulanacak olan bu cezanın karşılığının 893 milyon lira olduğu bildirildi.
ERZİNCAN - İHA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2004 Pazar 13:21:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?