30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

Eski yöntemle tuz üretiliyor

Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Kömür köyünde Osmanlılar döneminde açılan tuz ocağında şimdilerde yıllık 5 bin ton tuz üretiliyor. Yaklaşık 100 metre derinlikten çıkan tuz, havuzlara aktarılarak günlerce bekletiliyor.
Kemah ilçesine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Kömür köyünde uzun yıllar Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletildikten sonra özelleştirilen tuz ocağında şimdilerde 20'ye yakın işçi yaz sıcağına aldırış etmeden Erzincan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin tuz ihtiyacını karşılıyor.
Osmanlılar döneminde Ermeniler tarafından işletilen tuz ocağında yaklaşık 100 metre derinliğindeki tünelden gelen tuzlu su, sayıları 150'yi bulan göletlerde günlerce bekletiliyor. Güneş ışınlarının yardımı ile su buharlaştıktan sonra havuzlar içerisinde kalan tuzlar işçiler tarafından toplanıyor. 6 ay boyunca devam eden bu işlem sonunda yaklaşık 5 bin ton tuz üretimi yapılıyor.

KEMAH TUZUNA İLGİ BÜYÜK
İçerdiği mineraller bakımından özellikle salamura için tercih edilen Kemah tuzu, Kemah başta olmak üzere Erzincan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde büyük ilgi görüyor. Araçları ile özellikle tuzlaya gelen vatandaşlar özel paketler halindeki tuzlarını alıyorlar. Bölge halkının yemeklerde de tercih ettiği Kemah tuzunun modern yöntemlerle üretiminin artırılarak yurt genelinde de ilgi görmesi bekleniyor.
Kemah İl Genel Meclisi Üyesi Mahmut Cantekin, tuz ocağının çok eskiye dayanan bir geçmişi olduğunu belirterek, "İlçenin tarihi Kemah Tuzu ile birlikte anılmıştır. Yöre halkı mahsullerini, korumak için bu tuzu kullanmıştır. Tuz ocağının özelleştirilmesinin ardından kaynak ara vermeden çalışmaya devam etmektedir. İleride daha modern yöntemler kullanılarak, tuz üretiminin artırılması amaçlanmaktadır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 13:28:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?