30
Nisan
2024
Salı
ERZİNCAN

EÜ'de eğitim sorunları çalıştayı

Erzincan Üniversitesi (EÜ) ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Erzincan’daki eğitim sorunlarının masaya yatırıldığı, “Erzincan’da Eğitim” konulu çalıştay, EÜ Eğitim Fakültesi Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Çalıştayın açılışına Vali Abdulkadir Demir’in yanı sıra, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Nuh Kalkan, Emniyet Müdürü Dr. Ahmet Çimen, İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Yalçın, dekanlar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda ilk konuşmayı Rektör Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap yaptı.

Çalıştaya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Rektör Büyükkasap, eğitimin istikrar isteğini ve bir çok değişen parametreleri bünyesinde bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi; “Ama bizde değişkenler, bünyenin taşıyamayacağı kadar çok ve çabuk şekilde değişiyor. ‘Bu sene hangi müfredat okutulacak?’, ‘Acaba benim çocuğum hangi sınav sistemiyle sınava girecek?’ veya sabah kalktığımızda, ‘Acaba bugün milli eğitim müdürümüz kim?’ sorularına cevap aradığımız ortamda il problemlerimizi nasıl çözebiliriz onu konuşacağız.” Konuşmasında, ülkedeki eğitim yapısının çok çabuk değişkenlik gösterdiğini yineleyen Rektör Prof. Dr. Büyükkasap, “Bu dert bizim derdimiz. Ancak değişmeyen bir şey var ki; o da gençlerimiz…Gençlerimiz çok zeki. Yine değişmeyen bir şey var ki bizim kocaman yürekli öğretmenlerimiz... Gerçekten çok büyük fedakarlık içerisinde hizmet veriyorlar. Bu çalıştaydaki amacımız; birbirimize bir şey öğretmek değil, paydaşlar olarak mevcut durumumuzu gözden geçirmek. Birimizin görüp, diğerimizin göremediğini paylaşmak ve bu paylaşım sonucunda beraber yapabileceklerimizi tartışmak. Deneyimlerimizi birbirimize aktarmak.” diye konuştu.

“EĞİTİM ÖNCELİKLİ KONUMUZ”

Rektör Büyükkasap’ın ardından konuşan Vali Abdulkadir Demir ise, Erzincan’daki en öncelikli konulardan birinin eğitim olduğunu belirterek, eğitim konusunda başarılı olmayan toplumların başka konularda başarı sağlamalarının mümkün olmadığını söyledi. Başka bölgelere bakıldığında Erzincan’daki eğitim durumunun çok da kötü olmadığına dikkati çeken Vali Demir, Erzincan’ın her alanda olduğu eğitim alanında da çok önemli avantajları olduğunu belirterek, “Bizlere düşen görev, her konuda olduğu bu konuda da üniversitemizle el ele vererek bu avantajları, şehrimizin, çocuklarımızın ve gençlerimizin lehine çevirmek. Bizim yapmamız gereken budur.” dedi. Erzincan’daki eğitim durumu hakkında bilgiler veren Vali Demir, Erzincan’da ilk öğretim alanında okullaşma oranının yüzde 98, derslik başına ortalama 19 öğrenci, orta öğretimde okullaşma oranının yüzde 86, derslik başına düşen öğrenci sayısı da 22 olduğunu kaydederek, bu rakamların Türkiye ortalaması düşünüldüğünde oldukça önemli olduğunu vurguladı. Erzincan’da eğitimin kalitesinin yükseltilmesinin yanı sıra ilk ve orta öğretimde okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesiyle ilgili de çalışmalar yapılacağını anlatan Vali Demir, eğitim-öğretim yılının tamamlanmasının ardından bu çalışmalara başlanacağını açıkladı.

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİSİNİN SUNUMU BEĞENİ TOPLADI

Vali Demir’in konuşmasının ardından çalıştayın açılış bölümü sona erdi. Verilen aranın ardından çalıştayın ilk oturumu, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Baykal başkanlığında gerçekleştirildi.
 
İlk oturumda, 8. sınıf öğrencisi Metehan Baştürk, “Öğrenci Gözüyle İlköğretimde Eğitim ve SBS” konulu bir sunum yaptı. İlköğretim öğrencileri arasında yapılan ve eğitimle ilgili çeşitli konularla ilgili soruların yöneltildiği bir anketi konu alan sunum, başta oturum başkanı Prof. Dr. Ali Baykal olmak üzere katılımcılardan büyük beğeni topladı. İlk oturumda ayrıca, Müşir Zeki Paşa İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Fevzi Sarıçiçek, “İlköğretimde Eğitim ve SBS”, 75. Yıl İlköğretim Okulu Müdürü Süleyman Salman, “Yönetici Gözüyle Eğitim ve SBS”, Fatih Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrenci velisi Mehmet Polat, “Veli Gözüyle Erzincan’da Eğitim”, Sabahat Hanım Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Güler Polat, “Öğrenci Gözüyle Ortaöğretimde Eğitim ve ÖSS”, Erzincan Lisesi Edebiyat Öğretmeni Sinan Kaya, “Ortaöğretimde Eğitim ve ÖSS”, Milliyet Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Tuncay Taplı, “Yönetici Gözüyle Ortaöğretimde Eğitim”, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehber Öğretmeni Bülent Sarıkaya, “Erzincan’da Eğitim” konularında birer sunum yaptı. Öğleden sonra Osman Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şişman başkanlığında gerçekleştirilen çalıştayın ikinci oturumunda ise, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Çıngı, “Türkiye Genelinde İlk ve Ortaöğretim Olanaklarının İncelenmesi ve Belirlenen Aksaklılara Çözüm Önerileri”, Erzincan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Hüsnü Bahar, “Öğretmen Nitelikleri ve Sınav Başarısı”, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim elemanı Dr. Fikret Gülaçtı, “Sınav Kaygısı”, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Sülün, “Sınavlarda Başarılı Olmanın Yolları” ve Milli Eğitim Müdürlüğü İlköğretim Müfettişleri Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Gürses, “”Öğrenci-Öğretmen, Okul-Veli İlişkisi” konularında sunum yaptı.

Çalıştayın, Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Baştürk’ün oturum başkanlığını yaptığı üçüncü oturumda ise, Osman Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şişman, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Baykal, Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Yörük ve Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Çıngı, “Erzincan’da Eğitimin Niteliğinin Yükseltmeye Yönelik Öneriler” konusunda görüşlerini dile getirdikleri birer konuşma yaptı.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 17:27:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?